"Sramotno ponašanje Srbije, spominju srpski Dubrovnik i srpsku Dalmaciju"

05.10.2021.

17:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku za učenike osmih razreda u Srbiji sramotno je i nedopustivo, rekao je premijer Plenković i najavio da će to danas u Sloveniji reći i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Ministar Grlić Radman potvrdio je da je Hrvatska zbog toga Srbiji uputila prosvjednu notu.

U Parizu je u tijeku sastanak zemalja OECD-a, kojim predsjeda američki državni tajnik Anthony Blinken. Hrvatska je još u čekaonici za prijam u tu veliku međunarodnu Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj. 

- Nema prepreka pristupanju Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer je riječ o svim onim kriterijima o kojima smo pregovarali tijekom pristupanja EU-u, od borbe protiv korupcije do fiskalne stabilnosti, izjavio je u utorak u Parizu šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje u utorak i srijedu na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

- Ne bih rekao da ima prepreka, ovdje su najvažniji uvjeti - jeste li stabilna država koja se uspješno bori protiv korupcije, koja jamči pravnu sigurnost investicija, znači otopljuje investicijsku klimu, ima konsolidiranu fiskalnu stabilnost države, rekao je Grlić Radman odgovarajući na pitanje o mogućim preprekama članstvu Hrvatske u OECD-u.

Objasnio je da se radi o svim onim kriterijima o kojima je Hrvatska pregovarala tijekom pristupanja EU-u i da sada pristupa odborima i pravnim instrumentima koji su uvjet za članstvo.

Također je podsjetio da je Hrvatska istodobno donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao dokaz da želi biti članica te važne organizacije.

- Nedavno smo se priključili smjernicama OECD-a, a također smo članica radne skupine za odgovorno poslovno ponašanje, rekao je ministar i istaknuo da Hrvatska čini sve kako bi uspješno realizirala svoj cilj.

Ističe da ovaj globalizirani svijet, koji se integrira gospodarski, "zahtijeva sve jaču suradnju s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodna organizacija rada (ILO), sve agencije UN-a i sam OECD".

Najavio je da će na svom panelu govoriti o poštovanju radnog prava, sklapanju i primjeni trgovinskih sporazuma, što je, kako je rekao, "okosnica trgovinske politike EU-a prema izazovnim partnerima, prije svega Kini i Vijetnamu, kako bi se ta prava donosila i bila sukladna konvencijama ILO-a".

OECD je u lipnju izabrao Australca Mathiasa Cormanna za svog šestog po redu glavnog tajnika, a Grlić Radman ne očekuje da će se to ikako drukčije odraziti na ambiciju Hrvatske već samo pozitivno.

- Što se tiče Mathiasa Cormanna kao novog glavnog tajnika OECD-a, tu apsolutno imamo njegovu snažnu podršku, rekao je ministar.

- Hrvatska je jedna od onih zemalja koja je istaknula želju i namjeru da se pridruži tom jako važnom klubu tih 38 zemalja. Aplicirali smo još 2017 godine. Proces je naravno u tijeku, mi radimo na ispunjavanju brojnih mjerila i svega onog što je važno da danas sutra postanemo jedan od onih u toj organizaciji za ekonomsku suradnju, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- Glavne teme su problemi i pitanja koje muče sve u svijetu, a to je oporavak gospodarstva nakon krize koju je uzrokovao Covid. Druga velika tema su klimatske promjene, da se postigne nulta stopa stakleničkih plinova do 2050. godine, tu je i pitanje trgovine te poreziranje velikih multinacionalnih tvrtki. Ministri stalnih članica bi na zatvorenoj sjednici trebali usvojiti dokument o novim ciljevima i novom postupanju i novom djelovanju OECD-a u sljedećem desetljeću. Ovdje se govori o primanju tri europske države, Hrvatske, Bugarske i Rumunjske te tri južnoameričke države, Argentine, Perua i Ekvadora. Hrvatski ministri će prezentirati da Hrvatska aktivno sudjeluje, što je jedan od preduvjeta za članstvo. Biti dio kluba je zapravo biti dio člana kluba razvijenih zemalja, a to ima i pozitivne financijske posljedice za svaku zemlju, rekla je u javljanju reporterka Jasna Paro iz Pariza. 

Ponašanje Srbije sramotno

Na vijest da Srbija u svom udžbeniku negira samo postojanje hrvatskog jezika, Grlić Radman je rekao da se radi o "doista sramotnom ponašanju srbijanskih vlasti".

U udžbeniku gramatike skupine autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

- Moram vam reći da je to doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti, rekao je šef diplomacije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU-u te koja uostalom krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

- To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo povijesno, u Vojvodini autohtona (...) To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i krivotvorenje povijesti, rekao je Grlić Radman, navodeći da se "tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija".

- To je nečuveno i jednostavno ne možemo to razumjeti, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, "o kroničnom izostanku poštovanja i poštivanja, poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Europske unije, zemlje koja doista podržava i stabilnost susjeda i koja svim zemljama zapadnog Balkana želi europsku perspektivu".

- Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srbijanska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini, istaknuo je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, to traje već dulje, a Hrvatska je djelovala putem Ministarstva znanosti i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je također uputila i prosvjednu notu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!