Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija odustaju od bojkota summita EU-a

22.06.2022.

16:39

Autor: Hina/HRT

Zastave Europske unije

Zastave Europske unije

Foto: ilustracija / Shutterstock

Očekuje se da će čelnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u četvrtak nazočiti samitu u Bruxellesu kako bi razgovarali o napretku njihovih zemalja na putu prema europskim integracijama, unatoč tome što su ranije razmatrali bojkot, piše agencija dpa.

- Prisustvovat ćemo sastanku Europskog vijeća. Neće se puno toga čuti o nama, napisao je albanski premijer Edi Rama na Twitteru u srijedu. Kazao je da zemlje zapadnog Balkana žele čuti kako se prema njima odnosi Bugarska. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je rekao da će nazočiti sastanku.

Bugarska je uložila veto na početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Bugarska "otima" zemlje zapadnog Balkana i "uništava" duh Europe, napisao je Rama.

Sofija za ukidanje blokade traži od Sjeverne Makedonije ustupke od svog susjeda po pitanju "zajedničke povijesti", makedonskog jezika i makedonskog nacionalnog identiteta.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u utorak navečer za skopsku TV24 Časa da je "neprihvatljivo da su povijesna pitanja i jezični sporovi uključeni u okvir pregovora s EU".

Summit EU-zapadni Balkan održava se netom prije odvojenog samita europskih vođa na kojem će se razgovarati o davanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!