13:25 / 10.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Središnja banka Nizozemske istražuje vlastitu ulogu u trgovini robljem

Foto: REUTERS/Francois Lenoir/

Foto: REUTERS/Francois Lenoir/

Foto: - / REUTERS

Središnja banka Nizozemske (DNB) objavila je da će pokrenuti istragu svoje vlastite uloge u trgovini robljem u 19. stoljeću.
Središnja banka Nizozemske (DNB) objavila je da će pokrenuti istragu svoje vlastite uloge u trgovini robljem u 19. stoljeću.

Nakon što je sličan potez povukla i Engleska banka, iz DNB-a je rečeno da će zatražiti mišljenje nezavisnih istražitelja kako bi donijeli zaključak koja je bila njihova uloga u ropstvu toga vremena.

- Istraga će razmotriti ulogu DNB-a kao institucije u prvim godinama svoga postojanja, kao i svojih predsjednika i članova uprave, izjavila je banka.

DNB, koju je 1814. godine osnovao nizozemski kralj Vilim I., rekao je da će poduzeti daljnje korake po tome pitanju jednom kad istraga bude završena.

Nizozemci su igrali veliku ulogu u globalnoj trgovini robljem od 17. stoljeća do nizozemskog ukidanja ropstva 1863. godine. Nizozemska zapadnoindijska kompanija upravljala je brodovima koji su prodali približno pola milijuna robova tijekom 17. i 18. stoljeća.

Engleska banka prošli je mjesec rekla da će ukloniti sve portrete bivših guvernera ili direktora koji su bili povezani s trgovinom robljem, a koji su izvješeni u instituciji staroj 325 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!