Središnja Europa sanira štetu nakon snažnog nevremena

29.08.2023.

19:24

Autor: Tamara Marković/S.M./Dnevnik/IMS/HRT

Dan nakon snažnih grmljavinskih oluja koje su poharale dijelove središnje Europe, sanira se šteta. Iako su oborine oslabjele, u dijelovima Slovenije izdano je upozorenje zbog mogućih poplava i odrona. Spasilačke službe u Ljubljani izvlačile su vozače iz poplavljenih podvožnjaka.

Slovenija, koja se prije samo tri tjedna suočila s katastrofalnim poplavama, sinoć je doživjela novo olujno nevrijeme. Dežurne službe ističu da opasnost još nije prošla. U mjestu Povir, na Kraškoj visoravni, olujni vjetar trgao je stabla.

Austrijske rijeke bilježe razine vodostaja kakve nisu viđene u posljednjih 100 godina. Turistička atrakcija, slap u Bad Gasteinu, u austrijskim Alpama, pretvoren je u blatnu bujicu. Iako se situacija smiruje, dio prometnica i dalje je zatvoren. Dan nakon rekordnih oborina, utvrđuje se šteta.

- Naši su ljudi do četiri ujutro dežurali i ispumpavali vodu. Vodostaj je preko noći pao 80 cm. Sada s kolegama iz drugih općina ispumpavamo podrume, a glavni zadatak tek slijedi - čišćenje stanova, izjavio je Robert Sendlhofer, šef vatrogasne postrojbe Bad Hofstagein.

Zbog naglog rasta vodostaja rijeke u talijanskoj pokrajini Pijemont zarobljeno je ostalo stado koza i ovaca. Vještom akcijom spasile su ih tri ekipe vatrogasaca i vratile vlasnicima. Vodene bujice aktivirale su klizišta. U selu pokraj jezera Como stanovnici sami čiste nanose blata.

Snažno nevrijeme pogodilo je i Španjolsku. Zbog vjetrova koji su dosezali brzinu i do 120 kilometara na sat, otkazani su deseci letova. Zrakoplov na letu iz Mallorce u Alicante zbog snažnih turbulencija morao vratiti na polazište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!