13:28 / 22.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju unatoč porastu zaraženih koronavirusom

Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS

Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih.
Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih.

➡️ Zbog porasta broja novozaraženih Švedska razmatra mjere protiv bolesti COVID-19
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Češka i Poljska imaju nove rekordne brojeve oboljelih

Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj.

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.  U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

- Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva, rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije. Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka. Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

-Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije, rekla je ministrica zdravstva i dodala kako postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!