09:46 / 11.09.2020.

Autor: M.M./HRT

Steinmeier i Milanoviće o koronakrizi i politici pomirenja

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Republike Zoran Milanović drugog dana posjeta Njemačkoj, u Berlinu se sastao s njemačkim kolegom Frank-Walterom Stein-meierom.
Predsjednik Republike Zoran Milanović završio je službeni posjet Njemačkoj. Na početku susreta s njemačkim predsjednikom Zoran Milanović je primljen uz vojne počasti i intoniranje himni. Ovo je prvi posjet nekog stranog državnika uz vojne počasti nakon višemjesečne pauze uzrokovane koronakrizom.

- Predsjednik Milanović u službenom posjetu Njemačkoj   Nakon susreta dvojice državnika priopćeno je da njemački predsjednik podržava politiku pomirenja u Hrvatskoj koju provodi hrvatski predsjednik.

- Predsjednik Milanović je u svojim prvim mjesecima kao predsjednik države poduzeo važne korake u procesu pomirenja prema Srbima i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj i na tome smo mu zahvalni, rekao je Steinmeier.

On je naglasio da je hrvatskog predsjednika podržao na tom "hrabrom putu".

- Ovaj put koji je pokrenula Hrvatska će, nadam se, biti inspiracija i za druge za gradnju mostova, kazao je njemački predsjednik.

Zoran Milanović se zahvalio svom domaćinu na pozivu u Berlin i podršci na putu pomirenja u regiji.

- Ja politiku pomirenja provodim dvadeset godina i po prvi puta smatram da u Hrvatskoj imamo sugovornike za takvu politiku, rekao je Milanović i naglasio kako će s takvom politikom nastaviti i dalje.

Steinmeier i Milanović razgovarali su i o jačanju i funkcioniranju Europske unije posebice u uvjetima korona krize.

- Korona je neizostavna tema. Tu je Njemačka, kao i u mnogim stvarima uzor. Iako je teško govoriti o sličnost između zemlje koja ima 82 milijuna stanovnika i Hrvatske koja im 4 milijuna i koja je u svom gospodarskom životu dosta oslonjena na turizam i protok ljudi, što je rezultiralo malo većim brojem korona slučajeva. Uvjeren sam da će se to u sljedećim tjednima početi smirivati i da će županije koje su na njemačkoj crvenoj listi uskoro automatski ispasti s te liste, rekao je predsjednik Milanović.

- Razgovarali smo o pandemiji i njezinim posljedicama. Ukazali smo na to da broj zaraženih, koji u Europi opet raste, pokazuje da opasnost nije prošla. Pokušavamo ciljanim lokalnim mjerama spriječiti širenje zaraze. Intenzivno smo razgovarali o izazovima koje proistječu iz pandemije za europsko zajedništvo. S jedne strane s pokazuje da teške posljedice pandemije, uključujući i posljedice na gospodarstvo, možemo savladati zajedno, rekao je njemački predsjednik.Steinmeier o uspješnom hrvatskom predsjedanju EU-om

Steinmeier pohvalio Hrvatsku za dobar posao koji je obavila tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

- Jačanje EU-a je najvažnija zadaća i Hrvatska je to svojim predsjedanjem pod teškim uvjetima uspjela. Sada je na nama red do kraja ove godine nastavimo s ovim radom, rekao je Steinmeier.

Visoka ocjena odnosima Njemačke i Hrvatske

Oba predsjednika su pohvalila izvrsne odnose između Njemačke i Hrvatske.

- Njemačka politika je prema Hrvatskoj uvijek bila predvidiva u pozitivnom smislu. Što znači pouzdana, rekao je Milanović.

Oba predsjednika su istaknula napore za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moria.

- Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to, rekao je Milanović.

Njemački predsjednik Steinmeier odbacio je tvrdnje kako je zajednička politika Europske unije kada je u pitanju odnos prema migrantima propala.

- Njemačka će se u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom i zajednički s Europskom komisijom zalagati za zajedničku izbjegličku politiku, rekao je Steinmeier.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana i s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgangom Schaeubleom.

Razgovorom s gospodarstvenicima Milanović završio posjet Njemačkoj

Susretom s predstavnicima njemačkog gospodarstva predsjednik Republike Hrvatske završio je dvodnevni službeni posjet Njemačkoj.

Milanović se poslijepodne sastao s predsjednikom Udruge srednjih i manjih poduzetnika Njemačke Mariom Ohovenom. Nakon toga su potpisane izjave o suradnji Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge srednjih i manjih poduzetnika Njemačke te nakon toga i između Kluba izvoznika Hrvatske i Udruge srednjih i manjih poduzetnika Njemačke.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Hrvatske Damir Zorić rekao je nakon potpisivanja izjave kako ne treba posebno naglašavati važnost ovakvih sporazuma za hrvatska poduzeća.

- Potpisivanje ovog memoranduma će zasigurno pomoći da se suradnja unaprijedi na obostranu korist. Radi se o institucionaliziranju suradnje što bi poduzećima trebalo konkretno pomoći u ostvarivanju ciljeva, rekao je Zorić.

Jučer se Milanović susreo se s predstavnicima hrvatskih udruga.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao "zanimljiv i dinamičan razgovor" u kojemu se,  između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!