23:35 / 12.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Stopa reprodukcije korone u Njemačkoj pala ispod kritične točke 1

Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: REUTERS/John Sibley

Foto: - / REUTERS

Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj pala je u utorak ispod kritične točke 1 na procijenjenih 0,94.
Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj pala je u utorak ispod kritične točke 1 na procijenjenih 0,94 nakon što je u ponedjeljak došla do 1,07, objavio je Institut za javno zdravlje i kontrolu bolesti Robert Koch (RKI).

Takozvani broj "R" označava da bi sada u prosjeku 100 zaraženih ljudi zarazilo 94 drugih tijekom perioda od 24 sata, što znači da broj novih zaraza usporava nakon što je rastao početkom tjedna. 

- Zasad ne očekujemo novi trend porasta, rečeno je u dnevnom izvješću RKI-a, kao i to da se ukupan broj slučajeva u Njemačkoj smanjuje.

Potvrđeni slučajevi koronavirusa u Njemačkoj porasli su u posljednjih 24 sata za 933 te sada ta brojka iznosi 179.508, pokazale su brojke Instituta.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 116 i sada iznosi 7.533.

Njemačku se u svijetu promatra kao najuspješniju veliku europsku zemlju po pitanju dosadašnjeg zaustavljanja širenja virusa, među ostalim i zahvaljujući masovnim testiranjima, koja su omogućila djelomično pokretanje ekonomije. 

Kancelarka Angela Merkel redovito je spominjala da stopa reprodukcije koronavirusa mora ostati ispod 1 kako bi se spriječilo da zdravstveni sustav ne kolabira. U srijedu bi pred zastupnicima trebala odgovarati na pitanja. 

Merkel, fizičarka čije su se jednostavno elaborirane procjene držale kao modeli znanstvenog pristupa krizi, u ponedjeljak je apelirala na Nijemce da se drže pravila socijalne distance kako bi se usporila pandemija. 

U utorak je poručila zastupnicima iz svoga konzervativnog bloka da Njemačka mora pomoći susjednim zemljama Europske unije da ožive svoje ekonomije nakon krize koronavirusa, potvrdili su neki od sudionika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!