Sa zebnjom se iščekuje još jedna noć u Francuskoj

24.03.2023.

Zadnja izmjena 18:20

Autor: HRT/V.G./Hina

Francuska

Francuska

Foto: Twitter @DHR_Damien / Reuters

Francuska se oporavlja od sinoćnjih masovnih prosvjeda te sukoba prosvjednika i policije u više velikih gradova i sa zebnjom se iščekuje još jedna noć. 

Prosvjedi protiv mirovinske reforme prijete potpunom eskalacijom nasilja.

Protekle su noći gorjele i gradske vijećnice te policijske postaje.

Sindikati upozoravaju da im kontrola nad prosvjedima izmiče iz ruku te pozivaju vlasti da reformu stave na čekanje kako bi se stvari smirile prije nego što se dogodi tragedija.

Nasilne scene dogodile su se u Bordeauxu, Nantesu i Rennesu u četvrtak, a policija je u Parizu prosvjednike tjerala suzavcem.

Premijerka Elisabeth Borne prozvala je nasilje i oštećenja imovine neprihvatljivim.

Glavni tajnik sindikata Laurent Berger također je osudio nasilje.

- Kad napadamo simbole Republike, gradsku vijećnicu, policijsku stanicu, počinjemo se napadati međusobno, rekao je za RTL televiziju, naglasivši da nasilje stavlja u drugi plan srž prosvjeda. Istaknuo je i kako ne smatra da kontrola nad prosvjedima izmiče iz ruku sindikata, pa pozvao na obustavu reforme.

Sada moramo smiriti stvari, prije nego što se dogodi tragedija, upozorio je.

Ministar unutarnjih poslova u petak je za televiziju CNews rekao da je uhićeno 457 ljudi, a ozlijeđeno je 440 pripadnika snaga sigurnosti.

U Parizu su prosvjednici pokrenuli oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

Ministarstvo je objavilo da je u četvrtak na ulice izašlo 1,09 milijuna ljudi.

Sindikat CGT tvrdi da je bilo 3,5 milijuna ljudi.

Prosvjednici su blokirali pristup željezničkim postajama, cestama i dijelu zračne luke Charles de Gaulle.

Uprava za avijaciju u petak je pozvala aviokompanije da zbog štrajka kontrolora leta otkažu 33 posto letova u nedjelju iz Pariza i 20 posto u petak, piše Le Monde.

Sindikati pozivaju na prosvjede i u utorak, tijekom posjeta britanskog kralja Karla III.

Štrajkovi i prosvjedi protiv mirovinske reforme tjednima su bili mirni, no proteklih dana sve više eskaliraju u nasilje.

Francuzi izlaze na ulice zbog reforme koja će postupno podignuti dob umirovljenja sa 62 na 64 godina, kao i općenito protiv politika vlade Emmanuela Macrona.

Spor se intenzivirao prošli tjedan kada je vlada progurala zakon kroz Nacionalnu skupštinu bez glasanja.

U ponedjeljak navečer propala su dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi, nakon čega je reforma donesena.

Tu odluku sada propituje Ustavno vijeće, no nije određen rok kad bi ono trebalo donijeti presudu. Macron želi da reforma stupi na snagu do kraja godine. Reforma je bila vrlo teška, rekao je predsjednik u televizijskom intervjuu u srijedu.

- Tražimo od ljudi da se potrude. To nikad nije popularno.

No, nastavio je Macron, između anketa i kratkoročnog planiranja te općeg interesa zemlje, on bira opći interes zemlje, poručio je braneći reformu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!