Grčka: Deseci tisuća ponovo na ulicama zbog željezničke nesreće

16.03.2023.

Zadnja izmjena 13:58

Autor: Hina/HRT/A.V./T.D.

Štrajk u Grčkoj

Štrajk u Grčkoj

Foto: LOUIZA VRADI / Reuters

U Ateni su izbili sukobi na skupu više od 25 tisuća Grka koji prosvjeduju zbog zanemarivanja sigurnosnih standarda koji su doveli do najsmrtonosnije željezničke nesreće u povijesti zemlje, u kojoj je 28.og veljače poginulo 57 osoba, uglavnom studenata.

Na benzinske bombe i kamenje policija je odgovorila bacanjem suzavca ispred parlamenta, natjeravši gomilu u bijeg. Prosvjednici za sve optužuju konzervativnu vladu i politički sustav zemlje.

Nakon velikih prosvjeda u Ateni 8. ožujka koji je okupio 40.000 ljudi, danas u središtu grada, procjenjuje policija, prosvjeduje oko 25.000 ljudi.

Prosvjednici su svoj bijes iskazali pred sjedištem željezničke kompanije Hellenic Train, kao što su to učinili tri dana nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj grčkoj regiji Tempi 28. veljače. U putničkom vlaku na liniji Atena-Solun bilo je više od 350 ljudi, većinom studenata.

Okupljeni ispred sjedišta kompanije, prosvjednici su uzvikivali "ubojice", "ubojice".

U Solunu, sveučilišnom gradu na sjeveru zemlje, od kuda je i većina žrtava, danas je na ulice izašlo 8500 ljudi.

- Ostat ćemo na ulicama sve dok se krivci za nesreću ne kazne, rekla je studentica filozofije Zoe Konstantinidou, dodavši da njih nije briga za naše živote.

Prosvjednici su se odazvali pozivu na 24-satni štrajk sindikata javnog sektora kojem su se po prvi puta odazvali i najveći sindikati privatnog sektora.

Prosvjednici optužuju konzervativnu vladu i politički sustav zemlje da ignoriraju opetovane prozivke sindikata zbog manjkavih sigurnosnih sustava na željeznicama.

- Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, odricanje od odgovornosti i bilo kakva odgađanja dovedu do zaborava, priopćio je sindikat GSEE.

Zbog 24-satnog štrajka obustavljani su odlazni i dolazni letovi, a brodovi i trajekti ostaju usidreni u lukama. Brojne javne službe i državne škole ne rade, a došlo je i do poremećaja u gradskom prijevozu.

Premijer Kiriakos Mitsotakis, čiji mandat završava u srpnju i očekuje se da će raspisati izbore do svibnja, ispričao se zbog nesreće i obećao da će zaposliti više osoblja i popraviti posrnuli željeznički sektor uz potporu Europske unije.

Također je pozvao prosvjednike da ne dopuste da gnjev podijeli društvo. Na velikim prosvjedima diljem zemlje 8. ožujka, kada se okupilo preko 60.000 ljudi, brojni su pozvali Mitsotakisa da podnese ostavku.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!