12:21 / 22.09.2020.

Autor: T.D./Hina

Štrajk upozorenja u njemačkim javnim službama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Težište današnje privremene obustave rada su državne bolnice diljem Njemačke.
Djelatnici njemačkih javnih službi stupili su u utorak u štrajk upozorenja, čime sindikat djelatnika u javnim službama želi povećati pritisak na predstavnike gradova i općina kao poslodavaca u javnim službama s kojima se aktualno vode pregovori oko povećanja plaća.

- Nije nam ništa drugo preostalo. Poslodavac nas je svojom nefleksibilnošću u aktualnim pregovorima natjerao na ovaj korak, rekao je šef sindikata Verdi, Frank Werneke, u razgovoru za javni servis ZDF.

Težište današnje privremene obustave rada su državne bolnice diljem Njemačke.

- Ovdje je pritisak na djelatnike zbog koronakrize posebice izražen, rekao je Werneke. Prvotno su štrajkom najviše trebali biti pogođeni vrtići ali je to, kako je rekao šef sindikata, neprimjereno zbog pritiska koji trpe roditelji zbog koronakrize.

Sindikat Verdi za oko 2,3 milijuna uposlenih u njemačkim javnim službama traži povećanje plaća od 4,8 posto ili najmanje 150 eura.

Poslodavac, u ovom slučaju gradovi i općine, još nisu dali ponudu ukazujući na smanjene porezne prihode zbog koronakrize.

- Ovo je potpuno krivi put. Porezni prihodi će u godinama koji dolaze biti znatno smanjeni. Mi moramo pronaći nekakav kompromis, rekao je direktor Saveza njemačkih gradova i općina, Gerd Landsberg.

Gradonačelnik Leipziga Burkhard Jung je kritizirao sindikate ukazujući na izvanrednu situaciju u kojoj se društvo nalazi zbog koronakrize. 

- Štrajkovi upozorenja u vrijeme pandemije su potpuno pogrešno sredstvo, rekao je Jung.

Savez državnih službenika priopćio je kako zbog štrajka nije poremećen normalan rad bolnica.

U utorak su planirani štrajkovi upozorenja u pokrajinama Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Bavarskoj, Baden-Wuertenbergu, Donjoj Saskoj i Schleswig-Holsteinu, a u ostalim pokrajinama planirani su do kraja tjedna.

Drugi krug pregovora okončan je tijekom vikenda u Potsdamu bez sporazuma, a treći krug pregovora je najavljen za kraj listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!