Štrajk zbog plaća liječnika u njemačkim javnim bolnicama

21.03.2023.

16:18

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Liječnici javnih bolnica u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima.

U osam saveznih pokrajina liječnici u bolnicama u vlasništvu gradova obustavili su rad, a na središnjem skupu u Hamburgu okupilo se oko 4.000 liječnika iz cijele zemlje.

U nekim saveznim pokrajinama štrajkali su i liječnici klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja trebao bi biti održan u četvrtak.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Poslodavci, pri čemu je uglavnom riječ o gradovima i općinama, odbacivali su tijekom dosadašnjih pregovora zahtjeve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je prema njihovu mišljenju previše.

Tijekom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionirali samo odjeli hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne odgođene su na neki kasniji datum.

Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone prosječna liječnička plaća u 2021. u Njemačkoj iznosila je oko 7.700 eura bruto mjesečno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!