12:03 / 17.12.2019.

Autor: I.D:/HINA

Štrajkovi diljem Francuske

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pokret prosvjeda raširenih u cijeloj zemlji zbog mirovinske reforme ulazi u drugi tjedan.
Francuski sindikati u utorak prometnim štrajkovima i masovnim prosvjedima pokušavaju prisiliti predsjednika Emmanuela Macrona da odbaci planirane mirovinske reforme prije božićnih blagdana.

Pokret prosvjeda raširenih u cijeloj zemlji zbog mirovinske reforme ulazi u drugi tjedan, no u utorak sindikati su udvostručili svoje napore, s tim da se očekuju veći poremećaji u prometu i veći prosvjedi.

Emmanuel Macron je rekao da želi pojednostaviti bizantski državni mirovinski sustav sa zamršenim dijelom posebnih povlastica za pojedine struke te iskoristiti poticaje da ljudi rade do 64. godine, umjesto sadašnje prosječne dobi umirovljenja 62 godine.

Od pariških 14 linija podzemne željeznice 8 ih je zatvoreno, a ostatak ima ograničen raspored, s iznimkom dviju linija na kojima voze željeznice bez vozača.

Državni željeznički operator SNCF pozvao je putnike da ne dolaze na postaje u nadi da će putovati, s obzirom na to da je 80 posto vlakova izvan pogona u regiji oko Pariza na nekim postajama u protekla dva tjedna policija i zaštitari morali su zaustavljati putnike koji su pokušavali nasilu ukrcati u pretrpane vlakove.

- Putnici su umorni, naši zaposlenici koji ne štrajkaju su umorni, rekao je čelnik SNCF-a u pariškoj regiji Alan Krakovitch za TV BFM.

U utorak ujutro prometne kolone u pariškom području duge su ukupno oko 300 kilometara, a zagušenost na cestama neuobičajeno je visoka. Očekuje se da će kasnije tijekom dana središtem grada prosvjedovati stotine tisuća pristaša sindikata.

Macron spreman poboljšati prijedlog mirovinske reforme

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "spreman je poboljšati" prijedlog mirovinske reforme, koja je izazvala velike štrajkove i prosvjede u zadnja dva tjedna, doznaje se iz njegova okruženja, prije novih pregovora između vlade i socijalnih partnera.

Macron "neće odustati od reforme", ali je "spreman poboljšati je, putem pregovora sa sindikatima", rekao je izvor, koji očekuje "pomake do kraja tjedna".

Zajedno s novim ministrom za mirovinski sustav Laurentom Pietraszewskijem, premijer Edourad Philippe primit će tijekom poslijepodneva odvojeno sindikalne vođe i predstavnike poslodavaca kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

Macron želi postići "pauzu" u prosvjedima i štrajkovima tijekom blagdana, no za sada nema naznaka da bi sindikati na to mogli pristati.

Kompromis koji Macron ima na umu odnosi se na moguće izmjene kada je riječ o dobnoj granici za punu mirovinu, koja bi od 2027. trebala iznositi 64 godine umjesto dosadašnjih 62. Radnici koji odu ranije u mirovinu imali bi manju mirovinu, a oni koji odu kasnije dobili bi "bonus".

Podizanje dobne granice za mirovinu za sindikate međutim nije prihvatljivo, premda glavni sindikat CFDT podržava prijedlog ukidanja dosadašnja 42 različita sustava i uvođenja jedinstvenih pravila.

Philippe: Mirovinska reforma dovest će do napretka

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je da će vladina mirovinska reforma dovesti do "napretka i veće društvene pravednosti".

- Iza ovog projekta, stvaranja univerzalnog mirovinskog sustava, smo ja, moja vlada i većina potpuno odlučni, poručio je Philippe parlamentu.

Istaknuo je da želi osigurati i financijsku održivost novog sustava, iako je planirano podizanje minimalne dobi za umirovljenje za punu mirovinu na ulice po prvi put dovelo i umjerene sindikate koji su se pridružili onim radikalnijima.

Laurent Berger, čelnik umjerenijeg sindikata CFDT, rekao je kako se protivi podizanju dobi i da želi "mjere za osnaživanje društvene pravednosti", posebno za radnike u fizički zahtjevnim poslovima.

Philippe Martinez iz tvrdolinijaškog CGT-a, organizatora štrajka, poručio je kako bi prosvjedi trebali biti znak vladi:

- Ako svi sindikati govore da ne žele taj plan onda trebaju ponovno promisliti o tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!