Štrajkovi paralizirali aerodrome i javne službe na sjeverozapadu Njemačke

27.02.2023.

12:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Štrajkovi paralizirali aerodrome i javne službe na sjeverozapadu Njemačke

Štrajkovi paralizirali aerodrome i javne službe na sjeverozapadu Njemačke

Foto: Heiko Becker / Reuters

Štrajkovi radnika u javnim službama blokirali su u ponedjeljak rad zračnih luka u Koelnu i Duesseldorfu, a obustava letova bi mogla potrajati do utorka ujutro.

Situacija na aerodromima je mirna, jer je većina putnika dobila obavijest o štrajku pa nisu ni dolazili, rekao je jedan predstavnik zračne luke Koeln/Bonn.

Velika većina od planiranih 305 letova u Duesseldorfu, koji je nakon frankfurtskog najprometniji aerodrom u Njemačkoj, otkazano je, a manji broj letova je preusmjeren na druge zračne luke.

U Koelnu je otkazano 134 od planiranih 136 letova, čime je pogođeno preko 15.000 putnika.

Iznimka su izvanredni letovi kojima se prevozi pomoć u područja u Turskoj pogođena potresom.

Na štrajk zaposlenih u javnim službama pozvao je najveći njemački sindikat Verdi te manji sindikat zaposlenih u zračnim lukama Komba.

Proteklih tjedana štrajkom su u više navrata bile pogođene zračne luke u Frankfurtu, Berlinu i Muenchenu. Sindikati ovim štrajkovima žele povećati pritisak u pregovorima s gradovima i općinama.

Sindikati traže povećanje od 10,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno. Poslodavci su ponudili povišenje plaća od pet posto i jednokratnu isplatu od 2.500 eura.

Štrajkom nisu pogođene samo zračne luke na sjeverozapadu Njemačke, nego i mnoge javne službe poput gradskog prometa, vrtića kao i gradskih ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!