Stroža pravila EK za službena putovanja dužnosnika

07.03.2023.

18:07

Autor: Hina/E.P.C.

EK pooštrava pravila o službenim putovanjima

EK pooštrava pravila o službenim putovanjima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija odlučila je pooštriti pravila o službenom putovanjima za koje troškove snosi treća strana nakon što je otkriveno da je visoki dužnosnik Komisije više puta besplatno putovao o trošku katarske vlade, i to u vrijeme dok je Komisija s Katarom pregovarala o sporazumu o zračnom prijevozu.


Glasnogovornica Komisije Dana Spinant objavila je na konferenciji za novinare da će od sada vrijediti nova, stroža pravila za službena putovanja, koja djelomično ili u potpunosti financira treća strana.


Prema novim pravilima, troškove putovanja Komisijinih službenika, osim same Europske komisije, moći će snositi samo države članice EU-a, države skupine G7 i G20, države Europskog gospodarskog prostora, Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjeni narodi.


Bit će dopušteno da im troškove snose sveučilišta, ali samo ako tamo idu radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti.


Sva ostala službena putovanja financirat će isključivo Europska komisija.


- Želimo izbjeći bilo kakav sukob interesa ili percepciju sukoba interesa, rekla je glasnogovornica Spinant.


Glavni ravnatelj Opće uprave za promet i mobilnost Henrik Hololei putovao je u Katar besplatno devet puta u razdoblju od 2015. do 2021.


Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platile lobističke skupine i organizatori konferencije, otkrio je nedavno portal Politico.


Sporazum o zračnom prometu između EU-a i Katra potpisan je u listopadu 2021., a u Komisiji kažu da je Holelei nije sudjelovao u pregovorima.


Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je u petak od predsjednice Komisije objašnjenje za ovaj slučaj.


- Sa zabrinutošću sam zabilježila objašnjenje Komisije da nije bilo sukoba interesa u prihvaćanju da mu putne troškove snosi katarska vlada budući da glavni ravnatelj nije bio dio pregovaračke ekipe. Javnost možda neće uočiti ovu razliku, s obzirom na to da glavni direktor u konačnici preuzima odgovornost za ove pregovore, kaže se u pismu pučke pravobraniteljice predsjednici Europske komisije.


Prije nekoliko mjeseci izbila je velika afera u Europskom parlamentu, kada je otkriveno da su neki zastupnici, među njima i tadašnja potpredsjednica Parlamenta, primali mito od Katara u zamjenu za ublažavanje kritika i uljepšavanja stanja u toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!