13:49 / 19.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Sturgeon pozvala na razgovore o referendumu o neovisnosti

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Škotska vlada ima "neosporan" mandat za referendum nakon što je Škotska nacionalna stranka, kojoj je Sturgeon na čelu, osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu.
Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je u četvrtak britansku vladu da otvori razgovore o referendumu o neovisnosti Škotske, istaknuvši "jasan demokratski mandat" nakon prošlotjednih izbora.

Po njezinim riječima, škotska vlada ima "neosporan" mandat za referendum nakon što je Škotska nacionalna stranka, kojoj je Sturgeon na čelu, osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu.

- Temeljno demokratsko načelo kaže da su odluke o ustavnoj budućnosti Škotske na narodu koji ovdje živi, izjavila je Sturgeon.

- Škotska vlada ima jasan demokratski mandat da ponudi ljudima izbor o toj budućnosti na referendumu o neovisnosti, a britanska vlada ima dužnost priznati to, istaknula je.

Nakon izborne pobjede konzervativni premijer Boris Johnson rekao je Sturgeon da neće dopustiti još jedna referendum, inzistirajući da je glasanje protiv neovisnosti 2014. godine bila odluka koja se donosi jednom u generaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!