15:17 / 15.12.2019.

Autor: T.V./Hina

Sturgeon: Škotska ne može biti zatočena u Britaniji

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti jer se suočava s izlaskom iz EU-a protiv svoje volje, rekla je čelnica SNP-a Nicola Sturgeon.
Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti jer se suočava s izlaskom iz Europske unije protiv svoje volje, rekla je u nedjelju čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon.

Nakon pobjede na izborima, britanski premijer Boris Johnson poručio je Sturgeon da ne kani dopustiti održavanje još jednoga referenduma u Škotskoj, inzistirajući na tomu da je glasanje protiv neovisnosti godine 2014. zapravo bio referendum koji se "održava jednom u generaciji".

Sturgeon je za BBC kazala kako smatra da SNP ima pravo tražiti još jedno glasanje pošto je na izborima u Škotskoj ta stranka osvojila 48 od 59 mjesta.

- Ako se Škotskoj ne dopusti održavanje još jednog glasanja, bit će to "subverzija demokracije", smatra Sturgeon te dodaje da "Škotska ne može biti zatočena u Velikoj Britaniji protiv svoje volje."

Obećala je da će ovaj tjedan objaviti "detaljne demokratske argumente" prema kojima regionalna vlada nakon pobjede na izborima ima legitimitet i ovlasti za održavanje drugoga referenduma o neovisnosti.

Na referendumu o brexitu 2016., 62 posto škotskih birača odlučilo je ostati u EU-u, dok je širom Britanije 52 posto glasalo za brexit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!