Sud donosi presude teroristima osumnjičenima za smrtonosne napade u Parizu 2015.

29.06.2022.

11:30

Autor: V.K./HRT/Hina

Presuda teroristima

Presuda teroristima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pariški sud u srijedu će donijeti presude dvadesetorici muškaraca optuženih za terorističke napade u Parizu 2015. u kojima je poginulo 130 osoba, dok ih je oko 350 ranjeno.

Glavni optuženik Salah Abdeslam i još 19 osumnjičenih odgovarat će za svoje zločine u dugom suđenju koje traje više od devet mjeseci.

Francuski državljanin smatra se jedinim preživjelim komandosom Islamske države koji je sudjelovao u napadu.

Optužen je za više kaznenih djela, uključujući ubojstvo u sklopu terorističke bande, otmicu i terorističku zavjeru. Tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor.

Šestorici optuženih sudi se u odsutnosti, a vjeruje se da je petero njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Ostali optuženici mogli bi dobiti 20 ili više godina zatvora.

Sam Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je uslijedila kada su ga vlasti uhitile u Bruxellesu 2016.

Očekuje se da će presuda biti pročitana u posebnoj sudnici pariške Palače pravde u 17 sati.

Teroristički napadi izvršeni su 13. studenog 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan, ispred nogometnog stadiona Stade de France te širom gradskog središta.

Islamska je država ubrzo preuzela odgovornost.

Devet napadača poginulo je ubrzo. Dio jer su bili bombaši samoubojice, a dio je ustrijelila policija.

Na početku suđenja u rujnu, Abdeslam je predsjedavajućem sucu priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju.

Tijekom suđenja Abdeslamu i drugim optuženicima koji su sjedili u neprobojnom ograđenom prostoru preživjeli su iznosili mučna svjedočanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!