18:50 / 14.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Sud EU-a: Bugarska mora izdati identifikacijski dokument djetetu s dvije majke

Presuda

Presuda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sud EU-a odlučio je u utorak da Bugarska mora izdati identifikacijski dokument djetetu koje ima dvije majke, Bugarku i njezinu britansku suprugu, iako zemlja ne priznaje istospolne brakove.

Presuda se odnosi na slučaj bugarsko-britanskog bračnog para u kojem su obje žene priznate kao majke na djetetovu rodnom listu, koji je izdan u Španjolskoj gdje žive.

Bugarska je odbila navesti obje kao majke na nacionalnom rodnom listu koji su zatražile kako bi dobile bugarski i prema tome europski identifikacijski dokument za dijete.

Bugarka je odlučila osporiti tu odluku i slučaj je završio na Sudu EU-a, koji je razmotrio krši li odbijanje izdavanja dokumenata pravo djeteta kao europskog građanina da se slobodno kreće Europskom unijom.

- Bugarske vlasti moraju joj izdati bugarsku osobnu iskaznicu ili putovnicu s njezinim prezimenom kako se navodi na rodnom listu koji su izdale španjolske vlasti, odlučio je sud.

- Takav dokument mora omogućiti pravo slobodnog kretanja s obje djetetove majke, dodaje.

Sud je istaknuo da europski građani moraju imati pravo na normalan obiteljski život, što znači da sve države članice moraju poštovati vezu između djeteta i roditelja utvrđenu u nekoj od država članica iako ne moraju priznati istospolni brak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!