Sud EU-a poništio sankcije protiv majke zapovjednika Wagnera

08.03.2023.

13:32

Autor: I.B./Hina

Presuda

Presuda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Drugi najviši sud Europske unije poništio je sankcije EU-a protiv majke zapovjednika ruske plaćeničke skupine Wagnera Evgenija Prigožina.

Sud je u srijedu odlučio da odnos između Prigožina i njegove majke "nije dovoljan da opravda uključenje" u sankcije da se kazne akteri koji krše ukrajinski "teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost".

Violeta Prigožin
bila je kažnjena od EU-a zabranom putovanja i potencijalnim zamrzavanjem imovine jer su njezine aktivnosti navodno bile povezane s onima njezina sina, stoji u priopćenju suda EU-a za javnost.

Sud je sada odobrio zahtjev Violete Prigožin da joj se ponište sankcije jer kad su sankcije donesene više nije bila vlasnica tvrtke povezane s njezinim sinom.

Države EU-a usvojile su restriktivne mjere 2022. godine zbog Wagnerove umiješanosti u rusku aneksiju Krima i okupacije dijelova istočne Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!