Sud EU-a: Treba ograničiti prikupljanje podataka o putnicima u avioprometu

12:45 / 21.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Zrakoplov

Zrakoplov

Foto: ilustracija / Pixabay

Prikupljanje podataka o putnicima u zračnom prometu u Europskoj uniji radi borbe protiv kriminala mora biti ograničeno na samo ono nužno, odlučio je u utorak najviši europski sud, pozivajući se na temeljna prava.

Direktiva o evidenciji podataka o putnicima (PNR), usvojena 2016., dopušta policiji i pravosudnim djelatnicima da pristupe podacima o putnicima na letovima u i iz EU-a radi borbe protiv ozbiljnih zločina i održavanja sigurnosti u savezu. Skupine za ljudska prava smatraju da je to invazivno i neopravdano kršenje temeljnih prava na privatnost i zaštitu podataka.

Belgijska Liga za ljudska prava (LDH) i druge organizacije 2017. su na sudu u toj državi pokušale osporiti PNR, tvrdeći da se njime prikuplja previše podataka te da to može dovesti do masovnog nadzora, diskriminacije i profiliranja. Belgijski sud je potom zatražio mišljenje Suda Europske unije (CJEU) u Luksemburgu. Sud smatra da poštivanje temeljnih ljudskih prava zahtijeva da ovlasti omogućene PNR direktivom budu ograničene samo na ono što je nužno, odlučio je CJEU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!