14:33 / 15.11.2019.

Autor: V.K./Hina

Sud u Njemačkoj zabranio registarske pločice s oznakom "HH 1933"

Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom HH 1933 zbog toga jer previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma.
Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom HH 1933 zbog toga jer previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja, priopćeno je.

Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja, stoji u obrazloženju Višeg upravnog suda u zapadnonjemačkom Muensteru.

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav Heil Hitler, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Duesseldorfu, koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Muensteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj je zabranjeno Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona su predviđene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!