Sukob u njemačkoj vladi oko proračuna za 2024.

13.03.2023.

14:47

Autor: HRT/V.G./Hina

Christian Lindner

Christian Lindner

Foto: Lukas Barth / Reuters

Njemački ministar financija Christian Lindner izjavio je da se planira pozabaviti problemom velikih rashoda u proračunu za iduću godinu kako bi popravio strukturni deficit koji su proizvele pandemija covida-19 i energetska kriza.

- Imamo ogroman problem s potrošnjom, ustvrdio je Lindner u razgovoru za nedjeljno izdanje lista Die Welt.

Proteklih deset godina pomagale su nam niske kamate i rast proračunskih prihoda, što je značilo da državni proračun sam ide u smjeru uravnoteženja, rekao je ministar.

- Situacija se u međuvremenu promijenila, prvi puta u više od deset godina moramo konsolidirati, naglasio je, dodavši da veće zaduživanje i porezi nisu prihvatljive opcije.

Lindner iz Slobodnih demokrata i ministar gospodarstva Robert Habeck iz Zelenih sukobili su se u veljači oko planova za proračun za iduću godinu, prema razmijenjenim pismima u koja je Reuters dobio uvid.

Iskazujući bojazni Zelenih da neće biti dovoljno novca za neke planirane projekte, budući da vlada ustraje na strogim propisima o zaduživanju, Habeck je kritizirao Lindnerove prijedloge.

Ministar gospodarstva pozvao je kolegu da ne dodjeljuje jednostrano prioritet potrošnji na određenim područjima, uključujući oružane snage i smanjenje poreza u ugostiteljstvu, rekavši da njegova stranka ne može prihvatiti proračunske planove.

Lindner je javno otklonio njegov apel, a u nedjelju je usvrdio da koalicija nije u blokadi, već u teškoj situaciji.

Također je rekao da je u srijedu obavijestio kancelara Olafa Schoza da na idućoj sjednici vlade neće moći predstaviti osnove nacrta proračuna za 2024. jer još nije postignuta potpuna suglasnost.

Ministarstvo financija nedavno je priopćilo da bi konture nacrta trebale biti spremne do lipnja, unatoč sve izraženijim napetostima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!