15:30 / 27.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Šumski požar prijeti kućama nedaleko od Atene

Požar prijeti kućama

Požar prijeti kućama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U sjevernom predgrađu Atene, podno planine Penteli, u utorak je izbio šumski požar koji zbog snažnog vjetra prijeti kućama, izvijestili su vatrogasci i lokalne vlasti.

- Požar je izvan kontrole, rekao je za Skai radio Yannis Kalafatelis, gradonačelnik Dioniza, jednog od gradova zahvaćenih požarom.

Javna televizija ERT prekinula je redovito emitiranje programa te uživo prenosi posebnu emisiju iz požarom zahvaćenih općina u podnožju planine Penteli u kojoj su ljeti šumski požari česti.

Ukupno je zasad angažirano pet helikoptera i pet kanadera. Vatrogasci kažu da vjetar, koji puše brzinom od oko 38 km/h, dodatno otežava njihove akcije.

- Vatrena fronta proteže se duž nekoliko kilometara, rekla je za Skai radio gradonačelnica mjesta Penteli.

Još nije izdana naredba za evakuaciju stanovništva, no vlasti su putem mobilnih telefona uputile poruke stanovnicima u kojima im kažu da u slučaju potrebe "budu spremni slijediti zadane upute".

Prema izvješću lokalnih medija, dio stanovnika već je napustio domove.

Zbog velikih suša, grčke šume svako ljeto zahvate požari, a najčešće ih prate jaki vjetrovi.

U srpnju 2018. u požaru koji je buknuo u obalnom gradu Matiju nedaleko od Atene, smrtno su stradale 102 osobe. I tada je požar 'krenuo' s padina planine Penteli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!