Šumski požari bjesne diljem Portugala

14.07.2022.

14:26

Autor: I.Z./HRT/Hina

Šumski požari bjesne širom Portugala

Šumski požari bjesne širom Portugala

Foto: Rodrigo Antunes / REUTERS

Jedanaest većih šumskih požara danas bjesni u različitim dijelovima Portugala, izvijestila je Nacionalna uprava za hitne situacije i civilnu zaštitu (ANEPC).

Ukupno 1.900 pripadnika hitnih službi angažirano u borbi protiv požara, od kojih najviše zabrinjavaju oni u Aveiru na sjeveru zemlje, Leiriji u središnjem dijelu te Setúbalu, samo 50 kilometara južno od Lisabona, i Faru na jugu.

Zemlja u plamenu, udarni je naslov portugalskih novina Jornal de Notícias.

- Razina upozorenja, koja je u ponedjeljak podignuta na treću najvišu razinu izvanrednog stanja, ostat će na snazi do nedjelje, objavio je danas premijer António Costa.

Zemlja je također na udaru toplinskog vala s temperaturama do 45 stupnjeva Celzijevih. 

Galerija
Šumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERS
Šumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERSŠumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERSŠumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERSŠumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERSŠumski požari bjesne širom Portugala, Foto: Rodrigo Antunes/REUTERS

Turiste se upozorava da su logorske vatre i vatrometi trenutno zabranjeni, a pristup šumama je ograničen.

Uz stalnu sušu, jaki vjetrovi pomažu širenju požara, navodi ANEPC. Međutim, neki od požara također su izazvani nemarom ili čak namjerno, navode vlasti, a već ima i uhićenih.

U požarima je ozlijeđeno najmanje 130 ljudi, od kojih dvoje teže. Prema agenciji za zaštitu okoliša INCF, požari su od subote opustošili gotovo 100 četvornih kilometara.

Na udaru plamene stihije našle su se kuće, tvornice i golf teren. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!