Šumski požari haraju sjeverno od Atene, jedan grad evakuiran

04.07.2022.

14:47

Autor: V.G./Hina/HRT

Šumski požari haraju sjeverno od Atene

Šumski požari haraju sjeverno od Atene

Foto: Costas Baltas / Reuters

Veliki šumski požar izmakao je kontroli sjeverno od Atene u ponedjeljak, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju obližnjeg obalnog grada kao mjeru predostrožnosti.

Jaki vjetrovi raspiruju vatru u području Shimatarija, oko 50 km od glavnog grada.

Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili su lokalni željeznički promet dok se više od 100 vatrogasaca, uz potporu četiri zrakoplova i dva helikoptera, bori s požarom na velikim vrućinama.

Vatrogasci također pokušavaju ugasiti požar na južnom poluotoku Peloponezu, gdje su četiri sela evakuirana.

Prošle su godine šumski požari opustošili oko 300.000 hektara šuma i grmlja dok je Grčka pretrpjela najgori toplinski val u 30 godina.

Nakon oštrih kritika vlada je obećala jačanje kapaciteta za gašenje požara.

Nekoliko desetaka rumunjskih i bugarskih vatrogasaca preuzelo je u subotu dužnosti u Grčkoj, kao prvi pripadnici europskih snaga koji su raspoređeni da pruže podršku u slučaju velikih požara tijekom ljeta.

U najgorem šumskom požaru u Grčkoj, 102 ljudi poginulo je kada je požar zahvatio primorski grad Mati i područja u blizini Atene tijekom ljeta 2018.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!