19:22 / 13.12.2019.

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Suradnja Hrvatske i Mađarske

-

-

Foto: - / -

Sijarto je izrazio potporu Hrvatskoj u predsjedanju EU-om i naglasio da su odnosi dviju država sve bolji, pogotovo u području zaštita manjina. Potpisan je sporazum o suradnji diplomatskih akademija.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Budimpešti se sastao s mađarskim kolegom Preterom Szijjartom. Predstavio mu je hrvatske ciljeve predsjedanja EU-om.

Sijarto je izrazio potporu Hrvatskoj i naglasio da su odnosi dviju država sve bolji, pogotovo u području zaštita manjina. Potpisali su i sporazum o suradnji diplomatskih akademija.

Hrvatske i mađarske diplomatske akademije radit će zajedno, a dvije su zemlje najavile i tješnju suradnju pri suočavanju s brojnim europskim izazovima.

Uz postojeći prijedlog o manjinskom udjelu u budućem LNG terminalu na Krku, Mađari žele i ujedinjenje tržišta plina.

- Predložili smo hrvatskim partnerima da zajednički kupujemo plin, što bi nam omogućilo nabavu plina iz više izvora, rekao je Szijjarto.

Na početku posjeta Mađarskoj, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na sveučilištu Ludovika predstavio je četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja, Europu koja se razvija, povezuje, štiti granice i Europu koja je utjecajna.

I predsjedanje Unijom i Rijeka kao europska prijestolnica kulture, rečeno je na skupu, Hrvatsku približavaju zemljama kojima kulturološki i pripada.

- Očekujemo od Hrvatske da se jasnije definira kao srednjoeuropska zemlja, i to je naš interes, ali Hrvatska se i dosad znala pokazati i u situacijama kada nije bila u zavidnom položaju, rekao je Tibor Navracsics, bivši povjerenik EK za obrazovanje, kulturu, mlade i šport.

Hrvatska, koja je pregovore s Unijom zatvorila posljednjeg dana mađarskog predsjedanja, može računati na potporu Mađarske, poruka je iz Budimpešte.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!