15:52 / 01.03.2021.

Autor: Hina/V.G.

Susret ministara inicijative C-5 na Brdu kod Kranja

Peter Szijjarto

Peter Szijjarto

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije razgovarali su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja o pandemiji Covida-19 i širenju Europske unije na zapadni Balkan, u svjetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovici godine imati kao predsjedateljica Vijeća EU-a.

Riječ je o sastanku na ministarskoj razini neformalne skupine "Central 5" (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoeuropski prostor.

Anže Logar, slovenski šef diplomacije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU-a na krize, ali i daljnje širenje EU-a na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom Covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj. Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je riječi i o strategiji cijepljenja protiv Covida-19 u pojedinim zemljama.

Po ocjeni austrijskog ministra za europske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga situacija s Covidom ostaje vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahtijeva i mnogo susjedske suradnje.

Schallenberg je obećao punu potporu Sloveniji tijekom njenog predsjedavanja EU-om.

- Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan, kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Mađarski ministar Peter Szijjarto kazao je da je Mađarska za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih cjepiva protiv Covida-19.

- To odakle je cjepivo ne smije biti političko, nego samo stručno pitanje", naglasio je Szijjarto, te dodao da bi zbog nužnosti cijepljenja većinje stanovništva pri odobravanju cjepiva kao sigurnih i učinkovitih nacionalni regulatori trebali imati prednost pred Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Slovački ministar za vanjske i europske poslove Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema cijepljenju cjepivima iz trećih država.

- Svi smo suočeni s nedostatkom cjepiva, no EMA je zadužena za odlučivanje o sigurnosti vakcine, kazao je i dodao da se o sigurnosti ruskog cjepiva Sputnjik V mora izreći medicinska struka, a ne politika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!