20:26 / 07.12.2020.

Autor: Jasna Paro/V.K./Dnevnik /IMS/HRT

Susret ministara vanjskih poslova, tema odnos s SAD-om

-

-

Foto: - / -

U Bruxellesu su se fizički sastali ministri vanjskih poslova Unije unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji. Sastanak se nije mogao održati putem video veze zbog vrlo osjetljivih tema o kojima ministri razgovaraju.
Prvi put nakon mjesec dana u Bruxellesu su se fizički sastali ministri vanjskih poslova Unije unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji. Sastanak se nije mogao održati putem video veze zbog vrlo osjetljivih tema o kojima ministri razgovaraju.

Bile su dvije teme zbog kojih su ministri trebali razgovarati licem u lice. Jedna je strateška autonomija EU, a druga osjetljiva tema su odnosi s Turskom.

Ministri su razgovarali o mjerama i sankcijama protiv Turske zbog stalnih provokaciju u istočnom Sredozemlju. Grčka i Francuska se zalažu za te sankcije, a Njemačka i još neke zemlje se zalažu za diplomatski pritisak. To je osjetljiva tema.

Još jedna osjetljiva tema su trans atlantski odnosi nakon američkih izbora.

- Snažno, uzajamno, dalekovidno partnerstvo treba postati temelj obnovljenog globalnog savezništva Europske unije i Sjedinjenih Država. Kako bi se to ostvarilo, potrebna je ujedinjena i samoodrživa Europska unija. To je dobro za Europu, bit će dobro za transatlantsko partnerstvo i multilateralizam, govori Josep Borrel Fontelles, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

- Radujem se angažiranju Sjedinjenih Država na zapadnom Balkanu gdje imamo zajednički interes stabilizacije i demokratizacije regije, naglasio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!