Svađa u njemačkoj koaliciji oko protupandemijskih mjera na jesen

14:50 / 27.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Među strankama vladajuće njemačke koalicije u petak je izbila svađa u vezi mjera protiv širenja koronavirusa, prvenstveno nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) želi donijeti zakonsku podlogu za eventualno uvođenje obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima u slučaju povratka epidemije koronavirusa nakon ljeta.


- Nećemo dopustiti još jednu jesen i zimu tijekom kojih bi zbog nejasnih i nepotpunih podataka došlo do povrede temeljnih prava, rekao je potpredsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki.


Njegova stranka, koja je sa socijaldemokratima i zelenima partner u saveznoj vladi kancelara Olafa Scholza, nove će mjere na jesen poput nošenja maski u zatvorenim prostorima prihvatiti samo uz stroge i jasno definirane uvjete.


- Promjenu zakona o zaštiti protiv zaraze prihvatit ćemo samo ako će se donijeti na temelju konkretnih znanstvenih podataka, a ne proizvoljnih tvrdnji kao što je to bio slučaj u prošlosti, rekao je Kubicki.


I ministar pravosuđa iz redova FDP-a Marco Buschmann se usprotivio planovima koalicijskog partnera SPD-a.


- Mislim da se moramo držati postojećih zakona. Uvođenje novih mjera je moguće samo nakon detaljne evaluacije, rekao je Buschmann.


U Njemačkoj su krajem ožujka ukinute sve mjere protiv pandemije koronavirusa, s izuzetkom nošenja maski u javnom prijevozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!