14:05 / 13.11.2019.

Autor: HRT/Hina

Svaki peti nezaposleni u EU našao posao u drugom tromjesečju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svaki peti nezaposleni u Europskoj uniji našao je posao u drugom tromjesečju, izvijestio je europski statistički ured.
Svaki peti nezaposleni u Europskoj uniji našao je posao u drugom tromjesečju, izvijestio je europski statistički ured, čiji podaci sugeriraju da je nezaposlenima u drugom tromjesečju bilo nešto lakše naći posao nego na početku godine.

Ukupno je u drugom tromjesečju posao pronašlo tri milijuna nezaposlenih u EU, odnosno njih 20,4 posto. Eurostat pritom napominje da je prvi puta objavio podatke prilagođene za sezonske faktore, dodajući i da ne uključuju brojke za Njemačku.

U prvom se ovogodišnjem tromjesečju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zaposlilo 2,6 milijuna nezaposlenih, odnosno njih 17,7 posto.

Nešto više od petine nezaposlenih, ukupno 3,3 milijuna, prešlo je u kategoriju ekonomski neaktivnih građana a nešto više od polovine nezaposlenih, njih 8,3 milijuna, nije uspjelo pronaći posao.

Bez posla je pak u drugom tromjesečju u EU ostalo 2,3 milijuna zaposlenih iz prvog tromjesečja, odnosno njih 1,2 posto.

Četiri milijuna zaposlenih odnosno njih 2,1 posto prešlo je u kategoriju ekonomski neaktivnih građana.

Paralelno je po 3,7 milijuna ekonomski neaktivnih građana u EU odnosno njih po 3,2 posto u drugom tromjesečju pronašlo posao ili je prešlo u kategoriju nezaposlenih.

Time je na kraju tromjesečja ukupno u EU ekonomski neaktivno bilo 107,6 milijuna građana, 800 tisuća manje nego na kraju ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!