Sve veći prosvjedi mađarskih učitelja

18.11.2022.

16:22

Autor: Hina/E.P.C.

Veliki prosvjed mađarskih učitelja, roditelja i studenata

Veliki prosvjed mađarskih učitelja, roditelja i studenata

Foto: REUTERS/Marton Monus / REUTERS/Marton Monus

U središtu Budimpešte, na prosvjedu mađarskih učitelja, učenika i roditelja koji traže više plaće i obrazovne reforme, stvoren je deset kilometara dugačak lanac , a manji prosvjedi održani su diljem zemlje.

Mađarski su učitelji u rujnu osnovali pokret "Želim podučavati", pozivajući na građanski neposluh kako bi dobili više plaće i odgovarajuću radnu opremu. Također, prosvjeduju protiv ograničenja prava na prosvjed.


Nekoliko nastavnika dobilo je otkaz u srednjim školama u Budimpešti zbog pridruživanja pokretu, u vrijeme dok se populistički premijer Viktor Orban bori s najtežim ekonomskim izazovima otkad je preuzeo vlast 2010. 


Stopa inflacije, potaknuta posljedicama rata u susjednoj Ukrajini i rekordnim padom forinte, mogla bi u Mađarskoj sljedeće godine dosegnuti najvišu razinu u posljednjih 26 godina, a analitičari očekuju zastoj ekonomskog rasta.


- Ono što mi doista nedostaje je to što ne mogu živjeti životom osobe s diplomom, rekao je na prosvjedu u Budimpešti 43-godišnji nastavnik povijesti Janos Dzsida, otac dvoje djece oženjen nastavnicom. 


Od njihovih zajedničkih mjesečnih plaća koje iznose malo više od 500.000 forinti (1270 eura), jedva im ostane išta nakon što plate stanarinu i režije.


- Ne možemo si priuštiti odlazak u kazalište, operu, na bilo koji kulturni događaj. Ja mislim da bi mađarsku vladu trebalo biti sram, rekao je stojeći na mostu i mašući vozačima koji su trubili u znak podrške prosvjednicima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!