09:51 / 24.10.2019.

Autor: Zdenka Kardum/V.K./T.V./HRT

Sve žrtve iz kamiona su državljani Kine

Foto: Peter Nicholls/REUTERS

Foto: Peter Nicholls/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski mediji javljaju, pozivajući se na neidentifiicrane izvore, kako su sve žrtve, čija su tijela pronađena u kamionu u Engleskoj, kineskog državljanstva.
Svih 39 migranata čija su tijela pronađena u kamionu u Engleskoj su državljani Kine. Britanska policija nastavila je ispitivati vozača kamiona zbog sumnje na ubojstvo osam žena i trideset jednog muškarca. Pokušava se ustanoviti koja je organizirana kriminalna skupina uključena u zločin. Provedene su racije u dvije kuće u Sjevernoj Irskoj.

Britanija šokirana tragičnom smrću 39 osoba u hladnjači

Belgijski tužitelji potvrdili su da je kamion u utorak isplovio iz luke Zeebrugge.

- Državno tužiteljstvo pokrenulo je istragu na temelju informacije da je kontejner prošao kroz Zeebrugge prije nego što je otpremljen u Veliku Britaniju. Kontejner je stigao 22. listopada u 14:49 u luku Zeebrugge i tijekom poslijepodneva krenuo prema Velikoj Britaniji, kamo je stigao 23. listopada u 1 sat ujutro. Istraga će se usredotočiti na počinitelje i one koji su sudjelovali u prijevozu te na njegovu organizaciju, rekao je Eric Van Der Sypt, glasnogovornik belgijskog tužiteljstva.

- Prije nego što kamioni uđu u brod, svi se kontejneri provjeravaju. Postoji mogućnost manipulacije kontejnerom, ali uvjeravam vas da provjere koje su obavljene ovdje na terminalu zadovoljavaju visoke kriterije, kaže Peter Degroote, lučki kapetan, luka Zeebrugge.

- No carinski skeneri koriste se nasumce, uglavnom za prikolice, katkad i za kontejnere, objašnjava Joachim Coen, direktor luke Zeebrugge.

Kamion je prevozio osam žena i trideset jednog muškarca, kineske državljane. Bili su zatvoreni u hladnjači na minus 25 stupnjeva, bez zraka. Stručnjaci smatraju da su u hladnjači proveli najmanje 15 sati.

- Ovo je tragičan incident i naše su misli i molitve s obiteljima i prijateljima žrtava. Želio bih naglasiti da naše lokalne vlasti čine sve što je moguće kako bi pomogle policiji, ističe Terry Piccolo, gradonačelnik Thurrocka.

Bugarski premijer objasnio je da je kamion hladnjača samo registriran u Bugarskoj, ali da nakon toga nije više ulazio na bugarski teritorij.

- Nisu migranti ti koju se probijaju do kamiona, to su trgovci ljudima koji im uzimaju velik novac i služe se svim metodama kako bi što više zaradili, smatra Richard Burnett, izvršni direktor britanskog udruženja za cestovni prijevoz robe.

Skupine za ljudska prava ocjenjuju da oštra politika britanskih vlasti prema ilegalnoj migraciji potiče migrante na očajničke korake kako bi ušli u zemlju, a trgovce ljudima na sve opasnije metode.

Britanska policija ranije je objavila da i dalje utvrđuje identitete navodnih migranata koji su otkriveni dan ranije u hladnjači kamiona u industrijskog zoni istočno od Londona.

Policija okruga Essex ispitala je 25-godišnjeg stanovnika Sjeverne Irske koji je vozio kamion. Osumnjičen je za ubojstvo 39 ljudi.

Sjevernoirska policija kasno u srijedu je napravila pretres u dvije nekretnine u selu Laurelvale, gdje je vozač živio s obitelji, prenosi Belfast Telegraph.

MUP: Kamion nije evidentiran u Hrvatskoj

Kamion s 39 trupala koji je u noći na srijedu pronađen u industrijskoj zoni istočno od Londona nije prošao kroz Hrvatsku, doznaje se u MUP-u.

- Hrvatska policija je sinoć putem međunarodne policijske suradnje od Ujedinjenog kraljevstva zaprimila zahtjev za provjerom podataka vezanih uz pronalazak kamiona na području Essexa. Provedenim provjerama dostavljenih podataka kroz službene evidencije našeg ministarstva nije utvrđeno da se kamion kretao po teritoriju Republike Hrvatske, rekla je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!