18:49 / 30.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Šveđani pozvani raditi od kuće do kraja godine

Foto: Johan Nilsson/TT News Agency/via REUTERS

Foto: Johan Nilsson/TT News Agency/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Švedska, koja se izdvojila manje strogom strategijom u borbi protiv koronavirusa, pozvala je na rad od kuće barem do Nove godine, dok je u zemlji oboljelo više od 80.000 ljudi.
Švedska, koja se izdvojila manje strogom strategijom u borbi protiv koronavirusa, pozvala je na rad od kuće barem do Nove godine, dok je u zemlji prijeđen prag od 80.000 oboljelih.

U Hrvatskoj jedna osoba preminula, 67 novooboljelih
Sve o koronavirusu pročitajte na www.hrt.hr/koronavirus.

Mjera, kojoj je među ostalim svrha smanjiti gužve u javnom prijevozu, trebala bi pojednostavniti život onima koji moraju putovati na radno mjesto.

Švedske vlasti trenutačno bilježe pad broja novooboljelih, posebice teških oblika bolesti, kojima je potrebna intenzivna njega.

Ali švedska Agencija za javno zdravstvo upozorila je da će se u slučaju porasta broja kontakata povećati opasnost novog širenja tijekom jeseni.

- Uvijek smo pokušavali provoditi mjere na duge staze i pokazati izdržljivost u dugoročnom radu na pobjedi nad pandemijom, istaknuo je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare.

Od početka epidemiološke krize zemlja je zabilježila 80.100 slučajeva zaraze, od kojih 318 u posljednja 24 sata.

U Švedskoj je od virusa ukupno umrlo 5739 osoba, prema podacima švedskih vlasti.

Za razliku od drugih europskih zemalja, Švedska nikada nije odredila ograničenje kretanja svom stanovništvu, a škole su za mlađe od 16 godina cijelo vrijeme ostale otvorene, kao i kafići, noćni klubovi i restorani.

Agencija za javno zdravstvo brani taj pristup i odbacuje mjere koje su druge zemlje poduzele, smatrajući ih kratkoročnima i nerazmjernima u odnosu na posljedice za društvo.

U Švedskoj je samo zdravstveno osoblje pozvano nositi zaštitne maske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!