Švedska povisila stupanj opasnosti zbog terorizma nakon spaljivanja Kurana

17.08.2023.

Zadnja izmjena 18:44

Autor: Hina/HRT/D.S.

Švedska povisila stupanj opasnosti zbog terorizma

Švedska povisila stupanj opasnosti zbog terorizma

Foto: TT News Agency / REUTERS

Švedska je povisila stupanj opasnosti zbog terorizma na drugi najviši, uz objašnjenje da je spriječila napade nakon spaljivanja Kurana i drugih djela protiv najsvetije knjige u islamu što je razbjesnilo muslimane te izazvalo prijetnje džihadista.

Protuislamski aktivisti oštetili su posljednjih mjeseci nekoliko primjeraka Kurana u Švedskoj i Danskoj, dvjema najliberalnijim zemljama na svijetu koje dopuštaju kritiziranje religije u ime slobode govora.


No to je razbjesnilo muslimane širom svijeta koji Kuran smatraju doslovnom riječi Božjom. Medij povezan s terorističkom mrežom Al-Qaidom pozvao je na nasilnu odmazdu.


Švedska sigurnosna služba SAPO povisila je stupanj opasnosti od terorizma s III. na IV. na skali od I. do V., što je znak velike opasnosti.


- Odluka da se podigne razina opasnosti nije izazvana nekim određenim događajem, ali znamo da Hezbolah, Al Šahab i Al-Qaida pozivaju svoje pristaše da izvode napade protiv Švedske, rekla je direktorica SAPO-a Charlotte von Essen.


Premijer Ulf Kristersson rekao je na konferenciji za novinare da su u Švedskoj i inozemstvu uhićeni ljudi nakon što su otkriveni i spriječeni planirani napadi.


- Razumijem da su mnogi Šveđani zabrinuti, ali moramo živjeti kao i dalje, moramo se boriti za svoje živote i naš način života, dodao je, ne otkrivajući pojedinosti o spriječenim napadima.


Švedske oružane snage također su podignule stupanj opasnosti zbog prijetnji njihovim operacijama, a Velika Britanija i SAD upozorili su svoje državljane da ne putuju u Švedsku.


Uzbečki imigrant koji je prisegnuo na odanost tzv. Islamskoj državi pokosio je 2017. pješake na ulici u Stockholmu kamionom ubivši petero ljudi. To je bio najgori militantni napad u zemlji u novije vrijeme.


Spaljivanje Kurana izazvalo je velike osude u mnogim dijelovima muslimanskog svijeta. Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei zatražio je da se strogo kazni odgovorne i ustvrdio da Švedska vodi borbu protiv muslimanskog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!