18:25 / 02.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Švedska: epidemija koronavirusa pod kontrolom

Foto: Johan Nilsson/REUTERS, arhiva

Foto: Johan Nilsson/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

U odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Do danas ujutro je bilo više od 22 tisuće zaraženih, s 2.650 preminulih.
Švedski reprodukcijski faktor koronavirusa je ispod 1, što je znak da je epidemija u toj državi pod kontrolom usprkos fleksibilnijem pristupu vlasti restriktivnim mjerama u usporedbi s drugim europskim državama.

Anders Tegnell
, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je kako je reprodukcijski faktor nekoliko dana ispod 1, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

- To znači da će se epidemija postepeno smanjiti, rekao je za televiziju SVT u jučer navečer.

Službeni podaci agencije pokazuju da se faktor relativno stabilno kreće oko brojke 1 od 10. travnja. Prvog travnja bio je 1.4, a 25. istog mjeseca je bio na 0.85, nakon nekoliko dana pada.

Tegnell je u razgovoru za SVT potvrdio kako je faktor ispod 1, iako se podaci tek trebaju objaviti.

Švedska je privukla međunarodnu pozornost i skepsu jer nije uvela stroge mjere karantene kao druge države. Restorani i kafići tamo su još uvijek otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

Iako su neke restrikcije ipak uvedene, pa su zatvorene srednje škole i fakulteti, Švedska se većinom oslonila na svoje stanovnike od kojih je zatražila da samostalno paze na sigurnost i poštuju preporuke o socijalnom distanciranju.

Ipak, u odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva.

Do danas ujutro je bilo više od 22 tisuće zaraženih, s 2.650 preminulih.

Susjedna Finska ima 5 tisuća zaraženih i 220 smrtnih slučajeva, dok Norveška ima 7,7 tisuća zaraženih i 210 preminulih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!