Švedska i Finska su na visokom stupnju pripravnosti i kompatibilnost s NATO savezom

20:31 / 16.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ljubo Runjić

Ljubo Runjić

Foto: Dnevnik / HRT

Sasvim je izvjesno da će Švedska i Finska ući u NATO, no postavlja se pitanje koliko će to biti brzo. Dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku u Dnevniku HRT-a rekao je kako sve počinje pozivnicom koju upućuje Sjeverno Atlantsko vijeće u kojem su sve države članice.


Runjić:  Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije

Runjić: Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije

Foto: Dnevnik / HRT

- Švedska i Finska su na visokom stupnju pripravnosti i kompatibilnost  s NATO savezom, tako da taj postupak koji zna trajati godinama, u ovom će slučaju trajati mjesecima, a možda i tjednima, rekao je i dodao da nakon što dođe do usklađivanja stajališta, slijedi ratifikacija Washingtonskog sporazuma u 30 članica sporazuma i nakon toga slijedi ratifikacija u parlamentima Švedske i Finske, rekao je Runjić.

Na pitanje kako tumači Erdoganov potez kada je rekao da neće pozitivno gledati na ulazak Švedske i Finske u NATO, te da on želi da skandinavske zemlje prekinu podupirati kurdske militantne skupine na svojem teritoriju. 

- Turska je već jednom blokirala ulazak Cipra u NATO savez zbog vlastitih interesa, rekao je..

Runjić naglašava kako će najvjerojatnije NATO savez širiti svoju infrastrukturu na Švedsku i Finsku nakon što one postanu članice NATO-a te one krenu ovdje graditi baze i razmještati nuklearno oružje.

- Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije. Radi se o Ukrajini. To je njihovo „dvorište” i tu će oni braniti svoje interese, govori.

Runjić naglašava kako je prelazak Ukrajine u NATO izravni udar za Rusiju, a države članice NATO-a neće si dopustiti da zarate s Rusijom.

U fokusu vašeg znanstvenog rada je i arbitražna odluka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije. Nedavno ste o tome objavili i knjigu "Anatomija jedne neuspjele prijevare". Čini se da odlaskom Janše i dolaskom nove vlade ta odluka ponovno dolazi na dnevni red. Štoviše, da će se ulazak Hrvatske u Schengen uvjetovati provedbom arbitraže koju Hrvatska ne priznaje. Za novog premijera Goloba arbitraža ostaje "sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj". Zar Sloveniji nije u interesu da se schengenska granica pomakne istočnije? 

Slovenija nema interes da spriječi ulazak Hrvatske u Schengen, osim ako žele napakostiti Hrvatskoj da bi „provukli” arbitražu, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!