21:04 / 13.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Švedska ne preporučuje putovanja u inozemstvo do 15. srpnja

Foto: Pontus Lundahl/REUTERS

Foto: Pontus Lundahl/REUTERS

Foto: - / REUTERS

To produženje do 15. srpnja, koje se odnosi na sve strane zemlje, objavljeno je u trenutku kada je zemlja objavila da je od Covida-19 umrlo više od 3400 zaraženih.
Zbog pandemije koronavirusa, Švedska je u srijedu produžila svoju preporuku maksimalnog ograničenja putovanja u inozemstvo za svoje građane - do 15. srpnja. Težište je prebacila na putovanja unutar zemlje.

- Sve o koronavirusu

To produženje do 15. srpnja, koje se odnosi na sve strane zemlje, objavljeno je u trenutku kada je zemlja objavila da je od Covida-19 umrlo više od 3400 zaraženih. Međutim, radi se samo o preporuci, a ne i o obvezujućem naputku.

Na konferenciji za novinare u Stockholmu, premijer Stefan Lofven je rekao da su pod određenim uvjetima dozvoljena putovanja unutar zemlje.

- Želim naglasiti da to ne znači da smo se vratili u normalu. Tijekom tih putovanja, moramo biti razumni i odgovorno poštivati mjere opreza, rekao je Lofven.

Johan Carlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo objasnio je da su moguća kratka putovanja, ali da se ne ide u posjete starijim osobama te da se maksimalno izbjegava fizički kontakt.

U Švedskoj nije prekinuta nastava u školama za djecu mlađu od 16 godina, ostali su otvoreni kafići, restorani i trgovine, a stanovništvo je pozvano poštivati upute fizičke udaljenosti.

U inozemstvu se kritizira švedska strategija, posebice zbog višeg broja umrlih nego u susjednim nordijskim zemljama koje su uvele mjere ograničenja kretanja.

U srijedu su švedske javnozdravstvene vlasti objavile da u zemlji ima 27.909 potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19 i da je 3460 zaraženih umrlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!