Švedska odbila demantirati "obećanje" o izručenju 73 osobe Turskoj

03.07.2022.

14:55

Autor: V.K./HRT/Hina

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson

Foto: Henrik Montgomery / TT News Agency/via REUTERS

Švedska premijerka Magdalena Andersson u nedjelju je odbila demantirati izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je njezina zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat "obećala" izručiti Turskoj 73 ljudi, što je u zemlji izazvalo pomutnju i nelagodu.

Usprkos traženju novinara te kurdskih i turskih izbjeglica koji obitavaju u Švedskoj, šefica vlade nije željela reći da li se ili nije vlada na to obvezala, tj. dala obećanje Ankari o izručenje 73 ljudi kako bi uklonila tursku blokadu kandidaturi Švedske i Finske u NATO-u.

- Bila sam ministrica osam godina i nikada nisam govorila o tome što je rečeno za pregovaračkim stolom. I ovo sada me stavlja u tešku situaciju, kazala je socijaldemokratska čelnica.

U sporazumu potpisanom u utorak na samitu NATO-a u Madridu, Stockholm i Helsinki su se obvezali "brzo i detaljno" proučiti zahtjeve Turske za izručenjem, ali tvrde da nije dato nikakvo obećanje, već da će postupak ovisiti o neovisnim sudovima.

Andersson je prije tri dana kazala da će pitanje izručenja ovisiti o tome koje informacije dobijemo od Turske.

- U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju, rekla je tada Andersson.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda Turske.

Govoreći o borbi protiv terorizma nakon samita NATO-a, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

- Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio na tisuće djece, nemamo strpljenja za prodavanje magle. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku, poručio je Erdogan.

Istaknuo je kako će pomno pratiti implementaciju točaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

- Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj. Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće, dodao je.

Poručio je da ne bude li Švedska održala obećanje, Turska u tom slučaju ne bi ratificirala sporazum u svom parlamentu.

Andersson je danas pod pritiskom novinara da jasno kaže da li je dato takvo obećanje Turskoj samo ponovila poznato stajalište da će Švedska slijediti švedsko i međunarodno pravo te da će odluku morati donijeti nezavisni sudovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!