14:03 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Švedska planira do ljeta uvesti digitalnu putovnicu o cijepljenju

ilustracija

ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Švedska je najavlila da do ljeta namjerava uvesti digitalnu "korona putovnicu".

- Počela je provedba međunarodnih procesa vezanih za tehnička rješenja i standarde za dokaze o cijepljenju. Švedska treba sudjelovati u tome - izjavila je ministrica zdravstva Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

- Uvođenjem digitalne potvrde, Šveđani će imati dokument o cijepljenju protiv koronavirusa - rekao je Anders Ygeman, ministar za digitalni razvoj.

Potvrda o cijepljenju treba biti u skladu s međunarodnim pravilima i standardima te jamčiti pravo na privatnost.

Vlada se nada da će putovnica biti uvedena 1. lipnja te predviđa da će ostale zemlje za ulazak u državu ili za prisustvovanje konferencijama, glazbenim festivalima i sportskim događanjima zahtijevati dokaz o cijepljenju. Sukladno tome, vlasti i agencije, uključujući Agenciju za javno zdravstvo, Švedsku agenciju za e-zdravstvo koja vodi i koordinira vladine inicijative za e-zdravstvo, te Švedsko udruženje lokalnih vlasti i regija, sudjelovat će u razvoju digitalne putovnice.

Agencija za javno zdravstvo sudjeluje u radu Svjetske zdravstvene organizacije na izradi digitalnog dokumenta o cijepljenju protiv covida, a Agencija za e-zdravstvo surađuje s Europskom komisijom. Susjedna zemlja, Danska, jučer je najavila da ima slične planove u vezi primjene digitalne putovnice o cijepljenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!