Švedska počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina

17.04.2023.

17:53

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vojne vježbe - ilustracija

Vojne vježbe - ilustracija

Foto: REUTERS / REUTERS

S najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja Švedska je u ponedjeljak počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina u času kada skandinavskoj zemlji prijeti veto na ulazak u NATO.

Vojna vježba treba se završiti 11. svibnja, a njezin glavni dio održat će se na sjeveru i na jugu zemlje te na strateški važnom otoku Gotlandu, dodaje vojska.

Sudjelovat će vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litve, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a.

Skandinavska monarhija je u svibnju 2022. zajedno s Finskom zatražila pristup u vojni savez, nakon ruske invazije na Ukrajinu i tako prekinula dvostoljetnu neutralnost i vojnu nesvrstanost.

Helsinki je 4. travnja službeno postao 31. član NATO-a, ali švedskoj kandidaturi, koju trebaju potvrditi sve zemlje članice organizacije, još se protive Ankara i Budimpešta.

Turska najviše zamjera Švedskoj što nije izručila desetke kurdskih aktivista i osoba koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za sudjelovanje u pokušaju državnog udara 2016.

Zapadni diplomati ne gube nadu da će se turski predsjednik predomisliti ako sljedećeg mjeseca dobije izbore ili ako njegov socijaldemokratski suparnik dade Švedskoj 'zeleno svjetlo'.

Švedska se približila Savezu ulaskom u Partnerstvo za mir u 1990-im. No bez članstva, monarhija se ne može pozvati na članak 5 koji je jamac kolektivne obrane.

Situacija je škakljiva: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi biti strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!