17:15 / 23.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Švedska produžila preporuku protiv cijepljenja Johnson&Johnsonom

Johnson & Johnson cjepivo

Johnson & Johnson cjepivo

Foto: Vincent West / Reuters

Švedski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak kako produžuje svoju preporuku da se stanovništvo ne cijepi protiv covida-19 cjepivom Johnsona&Johnsona.

Švedski zavod za javno zdravstvo je pojasnio kako bi se cjepivo moglo ponuditi starijima od 65 godina, ali da će ta skupina već biti cijepljenja prije nego što cjepivo Johnsona&Johnsona stigne u Švedsku u većim količinama.

- Mislimo da je bolje preporučiti cjepiva na čije se korištenje zdravstveni sustav privikao, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Zavod je objavio 14. travnja da neće započeti korištenje cjepiva Johnsona &Johnsona u Švedskoj, nakon izvještaja o rijetkom razvijanju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Europski zdravstveni regulator objavio je u utorak da je ustanovio moguću vezu između cjepiva američke tvrtke Johnson&Johnson protiv covida-19 i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili cjepivo u SAD-u, ali je istaknuo da korist od cijepljenja premašuje rizik.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je njezin odbor za sigurnost zaključio da bi na naljepnice cjepiva trebalo dodati upozorenje o rijetkoj mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka uz smanjenje broja trombocita.

EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri tjedna nakon cijepljenja.

Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio procjene.

Većina ugrušaka pojavila u mozgu i trbuhu, slično cjepivu AstraZeneca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!