Švedska veleposlanica o Rusiji: Ne može se isključiti eskalacija u rat s NATO-om

13.01.2023.

14:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Švedska je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a

Švedska je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, kazala je u petak u Zagrebu švedska veleposlanica Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjeda EU-om.

- Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije, kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a na koje će uvelike utjecati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Europu.

Madunic je rekla da će se Stockholm usredotočiti na to da sačuva ujedinjenu Europu protiv Rusije.

- Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, gospodarsku, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji, naglasila je. To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u ovom ratu, kazala je.

- Drugi prioritet švedskog predsjedanja bit će konkurentnost, u čemu EU zaostaje za razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije u Kini i brzim razvojem umjetne inteligencije u Silicijskoj dolini u SAD-u, rekla je Madunic. Moramo poboljšati svoju kvalitetu, dodatno se usredotočiti na istraživanje i razvoj, inovacije i ne smijemo zaboraviti digitalizaciju, ustvrdila je Madunic.

Veleposlanica je rekla da će klimatske promjene, koje se odvijaju pred našim očima, biti treći prioritet švedskog predsjedanja i da namjeravaju okončati pregovore o klimatskom paketu Spremni za 55 posto. Riječ je o paketu koji sadrži niz prijedloga čiji je cilj smanjiti neto emisije stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030.

Madunic je kao četvrti prioritet istaknula vladavinu prava i demokraciju, koje je nazvala ugroženima.

- Svjedočimo nazadovanju demokracija u svijetu. Sve je više zemalja postajalo liberalnim demokracijama, no sada već duže vrijeme možemo primijetiti polagano gušenje medija i civilnog društva, izjavila je Madunic.

Švedska je članica EU-a od 1995. i ovo je treće njezino predsjedanje nakon 2001. i 2009. godine. Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem i za to vrijeme predsjedaju sastancima na svim razinama u Vijeću, koje je uz Europski parlament zakonodavno tijelo EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!