14:49 / 03.06.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Švedski parlamentarni odbor: Vlada nije uspjela u postupanju s pandemijom

Puni kafići u Stochkolmu

Puni kafići u Stochkolmu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Švedska manjinska vlada lijevog centra nije uspjela u nekoliko aspekata svog postupanja s pandemijom covida-19, ustvrdio je u četvrtak parlamentarni odbor za ustav.

Vlada je sporo uspostavila sustav testiranja i praćenja kontakata, nije uspjela zaštititi starije osobe, a nedostajalo je jasnih linija odgovornosti između državnih i lokalnih vlasti, ustvrdio je odbor.

Odbor nije komentirao kontroverznu švedsku strategiju zabrane zatvaranja.

- Jasno je ... Švedska prije (pandemije) nije bila dovoljno pripremljena i možemo učiti iz mnogih utvrđenih neuspjeha, rekao je Hans Ekstrom, zamjenik predsjednika odbora i socijaldemokratski zastupnik.

Švedska je bila izdvojena u svojoj borbi protiv pandemije i odlučila se protiv zatvaranja, umjesto da se oslanja na uglavnom voluntarističke mjere. U toj je zemlji broj umrlih bio je veći od onog kod nordijskih susjeda, ali niži nego u većini europskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Odbor je rekao da je vlada trebala brže uspostaviti okvir za testiranje i praćenje kontakata, brže izraditi zakon koji joj daje šire ovlasti za suočavanje s krizom i brže izolirati domove za starije osobe.

- Vladin odgovor nije bio dovoljan, rekla je predsjednica odbora Karin Enstrom, iz oporbene Umjerene stranke. "Starije osobe bile su posebno ranjive ... i ... vlada je trebala djelovati snažnije".

Vlada koju su vodili socijaldemokrati već je prihvatila zaključke da nije učinila dovoljno da zaštiti starije stanovnike u domovima za njegu.

Potvrđeno je da je do 26. svibnja nešto više od milijun Šveđana preboljelo covid-19, a oko 14.500 ih je umrlo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!