Švedska ne planira sveobuhvatne izmjene zakona o slobodi govora

01.08.2023.

Zadnja izmjena 14:43

Autor: HRT/Hina/Reuters

Švedski premijer  Ulf Kristersson

Švedski premijer Ulf Kristersson

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Švedska je priopćila da ne planira napraviti opsežne izmjene zakona o slobodi govora, ali je ponovila da će razmotriti izmjene koje bi policiji omogućile da zaustavi spaljivanje svetih knjiga u javnosti ako postoji jasna prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

- Zalažemo se za švedsku slobodu govora, rekao je premijer Ulf Kristersson na konferenciji za novinare.

U Švedskoj i Danskoj u ponedjeljak su ponovno spaljeni primjerci Kurana, a vlade dviju nordijskih zemalja objavile su da istražuju na koji način zakonski mogu spriječiti takve incidente nastojeći smanjiti sve veće napetosti s nekoliko muslimanskih zemalja.

To je izazvalo gnjev u zemljama s muslimanskim stanovništvom koje od nordijskih vlasti čitavo vrijeme zahtijevaju da spriječe i zaustave spaljivanje svete knjige islama.

Danska vlada u nedjelju je objavila da će nastojati pronaći "pravni alat" koji bi vlastima omogućio da interveniraju kada se održavaju takvi prosvjedi procijeni li se da izazivaju "veće negativne posljedice za Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti".

Švedska vlada u srpnju je izvijestila da razmatra slično rješenje, no desno orijentirane stranke obiju zemalja osudile su inicijative, a neke ističu da sloboda govora ne bi smjela biti ugrožena.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u ponedjeljak je rekao da je poslao pisma u svih 57 zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC) kako bi im pojasnio kakvo je pravo na okupljanje koje se poštuje u Švedskoj te je istodobno osudio islamofobne postupke.

Švedska najavila jačanje sigurnosnih kontrola nakon spaljivanja Kurana


Prijetnje Švedskoj porasle su nakon nedavnog spaljivanja primjeraka Kurana, objavila je u utorak švedska vlada, najavivši da će pojačati granične i unutarnje kontrole, a policiji odobriti veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje stanovništva.

Premijer Ulf Kristersson rekao je da je sigurnosna situacija u Švedskoj složena, ne samo zbog njezina odgođenog pristupanja NATO-u.

- Vlada će privremeno pojačati unutarnju sigurnost i granične kontrole te policiji dati veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje ljudi, rekao je.

Istodobno je pozvao sve da slobodu govora koriste odgovorno i s poštovanjem.

- U slobodnoj zemlji poput Švedske, imate i veliku slobodu. No s tako velikim stupnjem slobode dolazi i velik stupanj odgovornosti, rekao je Kristersson na konferenciji za novinare. Sve što je legalno nije i primjereno. Može biti loše i strašno, ali istodobno i zakonito. Nastojimo promicati poštovanje između zemalja i naroda, kazao je švedski premijer.

Kristersson je rekao i da opsežne izmjene švedskih zakona o slobodi govora trenutačno nisu 'na stolu', ali da vlada razmatra izmjene koje bi policiji omogućile da spriječi spaljivanje primjeraka Kurana u javnosti u slučaju da ono predstavlja prijetnju sigurnosti Švedske.

- Imamo potpuno različite političke sustave, potpuno različite poglede na ljudska prava, uključujući i slobodu govora. Treba znati da Švedska nije sklona prilagodbi u sklopu zahtjeva drugih zemalja prema našoj zemlji. Jednostavno, to nije tako, mi se ne prilagođavamo, bio je jasan švedski premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!