Švedsko predsjedništvo ukida Integrirani politički odgovor na krize

05.05.2023.

13:44

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nakon 1193 dana, švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a ukida mehanizam Integriranog političkog odgovora na krize (IPCR), koji je Hrvatska, za vrijeme svog predsjedanja bila aktivirala već 28. siječnja 2020. kako bi se Europska unija na vrijeme počela pripremati na tada vrlo izglednu pandemiju koronavirusa. 

Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini.

U ovom slučaju IPCR je aktiviran za razmjenu informacija kako bi se olakšala razmjena podataka između relevantnih sektora i osiguralo zajedničko razumijevanje stanja na terenu.

Predsjedništvo će i nadalje budno pratiti situaciju i neće oklijevati ponovno aktivirati IPCR, ako bude potrebno, navodi se na službenim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!