17:50 / 05.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Švicarska stavila Španjolsku na popis rizičnih zemalja

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: - / REUTERS

Na tom popisu su Bahami, Ekvatorijalna Gvineja, Rumunjska, Sao Tome i Principe, Singapur i karipski otok Sveti Martin.
Švicarska je uključila Španjolsku, s izuzetkom Kanarskih otoka i Baleara, na popis zemalja iz kojih je po povratku u zemlju obvezna karantena zbog povećane opasnosti od zaraze koronavirusom.

Španjolska, jedna od zemalja najpogođenijih pandemijom, s blizu 28.500 umrlih, dodana je na popis država i teritorija po dolasku iz kojih je obvezna karantena, objavio je Savezni ured za javno zdravstvo.

Na tom popisu su Bahami, Ekvatorijalna Gvineja, Rumunjska, Sao Tome i Principe, Singapur i karipski otok Sveti Martin.

Osobe koje su boravile na nekom od tih područja predstavljaju povećanu opasnost zaraze koronavirusom SARS-CoV-2. One moraju "odmah nakon  povratka u Švicarsku otići u svoj stan ili drugo odgovarajuće boravište".

Prema švicarskoj agenciji ATS, mjere za one koji se vraćaju iz Španjolske stupaju na snagu u subotu. S popisa se od 8. kolovoza uklanjaju Azerbajdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, precizira ured za javno zdravstvo na svojoj internetskoj stranici.

Nakon slične mjere Velike Britanije, Njemačka je u petak proglasila tri regije Španjolske opasnim zonama što uključuje karantenu za putnike koji se iz njih vraćaju, ako nemaju dokaz o negativnom rezultatu testa na covid-19.

Španjolska vlada je navela prošlog tjedna da tamo nema drugog vala i da je zemalja sigurna za turiste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!