15:03 / 28.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Szijarto: Manjinska politika Mađarske i Hrvatske primjer svima u EU

Budimpešta

Budimpešta

Foto: Yasonya / Shutterstock

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u četvrtak kako Mađarska i Hrvatska vode manjinsku poltiiku na temelju načela zaštite manjina, koja može biti primjer svima u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) Szijjarto je rekao novinarima kako mađarska zajednica u Baranji uživa stalnu podršku hrvatske vlade u sve većem opsegu, a da mađarska Vlada čini isto s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj.

Uzajamno poštoanje naših nacionalnih zajednica i manjina omogućuje da se povremena teška pitanja riešavaju na temelju uzajamnog poštovanja, a veliku ulogu u tome ima i DZMH te njezin predsjednik Robert Jankovics, koji je saborski zastupnik, rekao je Szijjarto.

Ocijenio da su na nedavnim mađarskim parlamentarnim izborima Mađari birali između rata i mira, i donijeli su jasnu odluku da su za mir i sigurnost.

- Ni do tada, a ni od sada nećemo donositi nikakve odluke koje bi riskirale upletanje Mađarske u rat u našem susjedstvu, poručio je Szijjarto.

Kazao je kako je na izborima sudjelovalo sudjelovalo 318 tisuća Mađara izvan Mađarske, među kojima i iz Hrvatske, te da su mađarske vlasti željele omogućiti sudjelovanje svim dijelovima naroda u donošenju važnih odluka, a što "ljevica osporava Mađarima izvan Mađarske".

Na taj način mađarska zajednica u Hrvatskoj je dokazala da sudjeluje u važnim odlukama matične zemlje, a tu sam da potvrdim da Mađari u Hratskoj mogu računati na podršku matice, koja će se nastaviti u području kulture, vjerskog života i gospodarstva, rekao je Szijjarto.

Na upit novinara o zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglice Szijjarto je rekao kako je to najveća humanitarna akciju u mađarskoj povijesti, te da je Mađarska do sada prihvatila 640 tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Na upit o završetku mađarske dionice međunarodnog cestovnog 5C koridora Szijjarto ističe kako je proljeće 2024. godine rok do kada bi se autocesta M6 trebala povezati s hrvatskom autocestom na mađarskoj granici.

- Nadam se da će se do tada riješiti pitanje ulaska Hrvatske u Schengen, jer ako se to do tada ne dogodi morat ćemo graditi granični prijelaz, a to je velik trošak i gubitak vremena. Nadamo se da to nećemo morati učiniti, i dajemo punu podršku ulasku Hrvatske u Schengen, istaknuo je Szijjarto.

Predsjednik DZMH i saborski zastupnik Robert Jankovics zahvalio je mađarskoj Vladi na pomoći koju je pružila Hrvatskoj u vrijeme ratnih zbivanja, pandemije i potresa te na potpori Hrvatskoj za ulazak u Schengensku zonu.

Ocijenio je kako će rezultat nedavnih mađarskih parlamentarnih izbora za Mađare u Hrvatskoj znači nastavak do sada uspostavljene suradnje s mađarskom vladom.

- Mi smo u sretnoj situaciji, jer možemo biti vjerni naciji i dobri građani Hrvatske. Našu zajednicu ćemo oblikovati tako da ćemo sami određivati prioritete i za njih dobivati potporu iz Budimešte, dodao je Jankovics.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!