18:44 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Tajani: Sporazum s Prištinom preduvjet za ulazak Srbije u EU

Foto: Twitter, @EP_President

Foto: Twitter, @EP_President

Foto: - / -

Tajani je uvjeren da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz preustroj pravne države i slobodu medija.
Predsjednik EP-a Antonio Tajani poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako Bruxelles očekuje pravno obvezujući dokument s Prištinom, poslije kojeg bi Srbija mogla postati članica EU-a.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Tajanijem, rekao da mu je predsjednik EP-a prenio poruku kako "EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument s Prištinom" kao preduvjet za članstvo Srbije u EU-u. "Visoko cijenimo činjenicu da EP, kao izravno izabrano zakonodavno tijelo koje predstavlja 400 milijuna ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU-a na zapadni Balkan", izjavio je.

Antonio Tajani uvjeren je da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz vladavinu prava i slobodu medija. Rekao je kako treba biti strog i prema sebi i prema drugima. Poručio je da "Srbija jest Europa", ali istodobno i velika zemlja koja "nosi veliku odgovornost" za situaciju na zapadu Balkana.

Predsjednik EP-a pozdravio je Vučićevu odluku da posjeti Zagreb. Najavio je da će premijeru Andreju Plenkoviću na skorom susretu u Srasbourgu prenijeti poruke razgovora s Vučićem te pozvati i Hrvatsku da "učini korak ususret traženju zajedničkih rješenja za otvorene probleme".

Foto: Twitter, @EP_President

Foto: Twitter, @EP_President

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!