11:09 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Talijani i Slovenci u ratu oko balzamičnog octa

Balzamični ocat

Balzamični ocat

Foto: Ilustracija / Pixabay

Proizvođači svjetski poznatog talijanskog balzamičnog octa iz Modene pozvali su svoju vladu da reagira na odluku slovenske vlade, po kojoj se kao balzamični ocat može etiketirati i prodavati svaka mješavina vinskog octa s reduciranim grožđanim moštom.

Zadruga proizvođača originalnog balzamičnog octa Coldiretti iz Modene pozvala je vladu u Rimu da oštro reagira pri Europskoj komisiji u Bruxellesu, navevši da se radi o pokušaju registriranja krivotvorine i prisvajanju poznatog talijanskog brenda.

Modenski balzamični ocat u Europskoj uniji već je niz godina, pod nazivom "Aceto Balsamico di Modena", registriran i zaštićen kao isključivo talijanski brend, pa bi eventualno priznanje slovenskog proizvoda s istim nazivom bilo obmanjivanje kupaca te "opasan" presedan kojim bi se ugrozili talijanski proizvođači i industrija vrijedna milijardu eura godišnje, tvrdi udruga Coldiretti. Prema toj udruzi se od 2009. godine odlukom Europske komisije originalnim balzamičnim octima mogu smatrati samo oni proizvedeni na području Modena i u pokrajini Reggio Emilia u Italiji.

Izvorni talijanski balzamični ocat dobiva se tradicionalnom preradom mošta od grožđa i vinskog octa, u procesu odležavanja u hrastovim bačvama, što mu daje posebnu aromu i okus, ali i višu cijenu na tržištu.

Prvo dokumentirano spominjanje balzamičnog octa datira iz 1046. godine. Ime je dobio zbog vjerovanja da se radi o čudotvornome balzamu koji ima protuupalna, antiseptička, čak i afrodizijačka svojstva, pa se nije smatrao začinom kao danas, nego lijekom i "poklonom dostojnim kraljeva". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!