Talijanska premijerka sazvala povjerenstvo za sigurnost zbog migranata

29.08.2023.

07:17

Autor: Hina/HRT/R.S.

Migranti

Migranti

Foto: Candida Lobes / Reuters

Talijanska premijerka Giorgia Meloni priopćila je da je sazvala ministarsko povjerenstvo za nacionalnu sigurnost kako bi se njezina vlada uspješnije suočila s problemom sve većega broja migranata.

Italija ima problema u zbrinjavanju migranata koji dolaze iz Sjeverne Afrike i s Balkana, a talijanski Crveni križ zatražio je u ponedjeljak snažniju međunarodnu reakciju na "kaos" koji izazivaju dolasci migranata.

Meloni je nakon sjednice kabineta priopćila da ja aktivirala Međuministarsko vijeće za sigurnost Republike (CISR), koje će ostati trajno operativno kako bi riješilo problem povećanog broja migranata.

- Naš je cilj riješiti problem na pragmatičan način, brzim i koordiniranim odlukama, priopćila je Meloni koja svoju političku karijeru temelji na borbi protiv ilegalne imigracije.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, u Italiju je u proteklih godinu dana preko mora stiglo oko 113.500 imigranata, dok ih je prošle godine ušlo oko 55.800.

Statistike pokazuju da ih je u protekla tri dana bilo najviše, 2300 u petak, više od tri tisuće u subotu i gotovo tisuću u nedjelju.

Talijanska vlada ograničila je aktivnosti spasilačkih brodova humanitarnih organizacija, zaplijenivši prošloga tjedna tri njihova broda.

No, dok se zemlja suočava s padom broja stanovnika i nedostatkom radne snage, povećala je na 452.000 ulazne kvote za radnike migrante iz zemalja izvan EU za razdoblje od 2023. do 2025. godine, s oko 83.000 u 2022. godini.

U ponedjeljak je 56 nevladinih organizacija izdalo zajedničko priopćenje u kojemu vladu u Rimu optužuju da ometa rad humanitarnih organizacija na moru te su upozorile da bi zbog toga mnoge od njih, ako ne i sve, mogle prekinuti svoje operacije, što bi moglo ugroziti živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!